Skåne nekar gravida göra kromosomprov

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-19

Tvingas åka till Danmark för att göra provet

Det saknas resurser i Skåne för att erbjuda alla gravida kvinnor så kallade nupp-test för att spåra kromosomrubbningar hos foster.

Många blivande mammor söker sig därför till Danmark.

Karin Nilsson med dottern Matilda och Kajsa Olsson med dottern Hanna tycker att nupp-test borde erbjudas till alla.

– 20 svenska kvinnor i veckan kommer hit för att testa sig, säger Lilian Skibsted, läkare vid Ultralydklinikken i Köpenhamn.

Ett nupp-test är till skillnad från fostervattensprov, en helt ofarlig undersökning. I Danmark har alla gravida kvinnor sedan tre år tillbaka erbjudits möjligheten till nupp-test och 2005 halverades antalet barn som föddes med Downs syndrom.

– Alla mammor vill inte testa sig men de allra flesta gör det, säger Lilian Skibsted.

Riskbedömning

Ett nupp-test ger inget säkert svar på om barnet lider av en kromosomstörning. Testresultatet ska ses som en riskbedömning där mamman får svar på hur hög risken för kromosomrubbning är. Efter det kan föräldrarna ta ställning till om de vill genomgå ett fostervattensprov.

I Skåne erbjuds kvinnor i Lund som är över 33 år nupp-test. Även i Helsingborg och på vissa privatkliniker görs testet. Men trots det är det bara en bråkdel av alla gravida som testas.

– Det finns en positiv inställning i regionen till att fler ska testas. Men det krävs resurser för att kunna genomföra det. Men på längre sikt är jag övertygad om att vi kommer att kunna erbjuda nupp-test till alla som vill, säger Karel Marsal, chefsläkare och gynekolog i Region Skåne.

”Bättre med nupp-test”

Karin Nilsson från Malmö fick sin dotter Matilda för tio månader sedan. Under graviditeten gjorde hon ett fostervattensprov.

– Det är klart att det hade varit bättre med ett nupp-test. Jag tycker det borde vara självklart att alla får erbjudande om att göra testet, säger hon.