Risk för halka när sportlovsfirarna byter av

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
SMHI varnar för snöfall i stora delar av Mellansverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
SMHI varnar för snöfall i stora delar av Mellansverige. Arkivbild.

Polisen flaggar för ovanligt mycket trafik i Dalarna när sportlovsfirarna byter av varandra.

SMHI varnar för snöfall som kan leda till halka i delar av Mellansverige.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Stockholms, Uppsala, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Linus Dock, meteorolog på SMHI, säger att varningen grundar sig på intensiteten i snöfallet, med prognoser på fem–tio centimeters snö på kort tid.

– Det kan bli problem med snöhalka på vägarna om det inte hinner plogas undan. Trafikanter kan tänka på att ta god tid på sig och inte stressa, säger Dock.

"Trafikanterna sköter sig"

Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen säger att vägarna i regionen kan bli ovanligt hårt trafikerade under söndagen på grund av de många sportlovsfirare som antingen åker hem eller kommer till området, i kombination med Vasaloppsåkarna som tar sig hem efter målgången i Mora.

– Jag törs påstå att det är ganska intensiv trafik, men det har inte varit särskilt många trafikolyckor. Det tyder väl på att trafikanterna sköter sig och håller både hastighetsbegränsningar och avstånd till framförvarande, säger Dangardt.

Rådet: Kör försiktigt

Trafikverket hänvisar till de generella rekommendationerna som myndigheten ger trafikanter vid alla väderlekar.

– Vår trafikledning har inte rapporterat om några störningar. Det är normal vinter, och våra rekommendationer är att man ska köra försiktigt, anpassa hastigheten till väglaget och vara ute i god tid. Och hålla koll på SMHI:s väderprognoser och även på vår webbsida, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverket.

Flera trafikolyckor har dock inträffat under dagen, med dikeskörningar och singelolyckor i bland annat Katrineholm, Borlänge, Falun, Gävle, Mora och Härjedalen. Fyra personer har förts till sjukhus efter en singelolycka i Uppsala, en person har förts till sjukhus sedan två bilar krockat i Huddinge utanför Stockholm, och en fotgängare i Stockholm skadades lindrigt när personen blev påkörd av en bil.

Snöfallet väntas avta under eftermiddagen och kvällen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN