Hon sköts i ryggen av sin man – nu har Maria fått en egen lag

Publicerad 2011-08-25

Den nya lagen vände upp och ner på synen på våld mot kvinnor i Brasilien

– Jag vaknade av att jag hade blivit skjuten i ryggen. Jag visste genast att det var han.

Trots ytterligare ett mordförsök tog det 19 år och 6 månader innan Maria Da Penhas man dömdes.

Det var ett halvår innan brottet skulle ha preskriberats.

Om man frågar människor på gatan i Rio de Janeiro om de känner till Maria Da Penha blir svaret ”ja”. De flesta kan inte hennes blodiga historia. Men de vet vad som blev resultatet av attackerna som för alltid placerat Maria i rullstol. Den 7 augusti 2006 infördes lag 11.340/2006, känd som ”Maria Da Penha-lagen”.

Den nya lagen vände upp och ner på synen på våld mot kvinnor i Brasilien. Tidigare behandlades alla kvinnomisshandelsmål som mindre förseelser och straffet för att ha slagit sin fru kunde bli lite böter, eller att bidra med mat till en välgörenhetsorganisation.

”Ville bestämma allt”

Enligt Maria Da Penha-lagen kan en gärningsman gripas genast, straffen har skärpts, besöksförbud har införts och det finns speciella domstolar för brott mot kvinnor. Mycket fattas fortfarande, framför allt är hela rättssystemet skrämmande långsamt, men mycket har hänt. Antalet polisanmälningar ökar dag för dag.

24-åriga Rafaela Goncalves i favelan Santa Marta i Rio de Janeiro har använt lagen:

– När jag var 16 år blev jag gravid. Pappan och jag hade träffats på partyn, men när vi hade flyttat ihop ville han plötsligt bestämma allt. Han fick fortsätta gå på fester, men jag skulle sitta hemma och vänta på honom.

– Han misshandlade mig många gånger men den värsta – och sista – gången var när pojken var född och vi hade flyttat isär, igen. Jag gick på min kusins födelsedagskalas och det fick han reda på. Jag hade en hårförlängning, han slet bort mycket av håret och hotade skära av resten med sin kniv. Vakten på klubben fick ut oss och min man kastade in mig i en taxi. Där fortsatte han att slå mig och till sist knuffade han ut mig ur bilen medan den rullade.

”Har inte rört mig sedan dess”

– Nio dagar senare hade jag bestämt mig och gick till kvinnopolisstationen. Jag blev undersökt av en läkare som skrev ett intyg. En del av mina skador hade läkt, men det räckte. Efter 1,5 år blev det rättegång. Jag kunde välja mellan att sätta honom i fängelse i 30 dagar, eller göra en överenskommelse. Jag gick med på en överenskommelse som gick ut på att han under tre år skulle gå på två olika kurser för att arbeta med sin syn på kvinnor och våld. Det har fungerat. Han har aldrig rört mig sedan dess, vi lever ihop och har fått ett barn till.

Men hur gick det för Maria Da Penha, skjuten i ryggen 1983?

– Grannarna hörde skottet och kom rusande, berättar hon. De hittade mig i sängen och min man i köket, med pyjamasen som ett rep runt halsen. Jag fick åka till sjukhus och för polisen berättade min man att vi haft inbrott och att det var inbrottstjuven som skjutit mig och försökt strypa honom.

Blev inlåst i huset

– Jag blev allvarligt skadad, två ryggkotor är helt förstörda, och låg på sjukhus i fyra månader. När jag kom hem låste min man in mig i huset. Han hindrade mig till och med från att träffa mina föräldrar och systrar. Jag vågade inte ge mig iväg, var rädd att han skulle säga att jag förlupit hemmet och att jag därmed skulle förlora vårdnaden om våra döttrar.

– En dag skulle jag duscha och han erbjöd sig att köra mig till badrummet. Vattnet strilade i duschen och han skulle skjuta in min rullstol när jag stack fram handen för att känna på temperaturen – och fick en stöt. Jag tog tag i duschväggarna, knuffade mig bakåt med all kraft och skrek. Våra hembiträden kom rusande och hjälpte mig.

– Min man hade mixtrat med elektriciteten i varmvattenberedaren och jag hade säkert dött genast, när det elektrifierade vattnet hade nått rullstolen.

Driver institut

Marias man tillbringade totalt tre dagar i häkte medan utredningen pågick, det var allt. Han blev åtalad ett år senare och rättegången startade efter ytterligare åtta år. Han blev dömd men började överklaga, år efter år, hela tiden i frihet. När den slutgiltiga domen kom var det bara ett halvår kvar innan brottet hade preskriberats.

Fallet fick mycket uppmärksamhet och var en viktig orsak till att den brasilianska lagen förändrades. Maria Da Penha driver nu ett institut som arbetar med att sprida information om Maria Da Penha-lagen och motarbeta våld mot kvinnor.  

Brasilien är ett av världens våldsammaste länder. Och våldet som dödar de unga männen drabbar även kvinnor, direkt och indirekt. Projektet ”Dödsorsak:Kvinna” har på sin resa till tio länder nått Brasilien där det kunde ta uppåt 20 år att få en hustrumisshandlare dömd - men situationen förbättras långsamt. Maria sitter i rullstol efter att ha blivit skjuten i ryggen av sin man - nu har hon en egen lag uppkallad efter sig. Rafaela från laglöst land i ett av Rios slumområden, en av många fattiga kvinnor som fått glädje av lagen.

Karin Alfredsson

Följ ämnen i artikeln