EU: Datatrafiklagen hotar integriteten

Uppdaterad 2011-04-19 | Publicerad 2011-04-18

Kritikerna har fått vatten på sin kvarn.

EU:s regler för lagring av mobil- och datatrafik är ett hot mot människors integritet.

Det har EU-kommissionen själv kommit fram till och nu kräver man skärpta regler.

EU:s regler för hur privatpersoners mobil- och internettrafik ska sparas är inte tillräckligt säkra. Riskerna för den personliga integriteten är för stora. Det slår EU-kommissionen fast i en utredning.

Inte infört i Sverige

Sverige är tillsammans med Österrike de enda EU-länderna som inte har infört de nya reglerna. Nyligen fick Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna till att reglerna ska skjutas upp i ett år. De två första partierna hänvisade till just integriteten.

– Det var precis det här vi i Vänsterpartiet varnade för, säger riksdagsledamoten Jens Holm till P3 Nyheter.

Han anser att förslaget är framtstressat och uppmanar enligt TT regeringen att försöka få EU att stoppa reglerna helt.

Stora skillnader mellan länder

Enligt EU-kommissionens utvärdering är det framför allt stora skillnader i hur reglerna ser ut i de olika länderna. I många länder får till exempel säkerhets- och underrättelsetjänster begära ut uppgifter. I vissa länder krävs heller inget domstolsbeslut för att teleoperatörer ska kunna lämna ut information.

Vill inför begränsningar

Datalagringsdirektivet togs i bruk 2006 efter terrorattackerna i Madrid och och London för att hjälpa till i kampen mot brottslighet. Enligt det ska trafikdata från mobiltelefoner och datorer få lagras i mellan sex månader och två år.

EU-kommissionen vill nu begränsa vid vilka brott som man får lagra trafik och vilka myndigheter som ska få begära ut uppgifter.Dessutom vill kommissionen att de ansökningar som kommer in ska granskas av en oberoende instans.