Börsen faller – då investerar experterna

Uppdaterad 2011-08-04 | Publicerad 2011-08-03

Analytikernas bästa tips för tveksamma aktiesparare

Stockholmsbörsen har nått sin årslägsta nivå - då är det dags att investera.

Men undvik USA och krisdrabbade Grekland, menar experterna. Och var beredd att vänta några år på avkastningen.

Det har varit motstridiga besked när det gäller Stockholmsbörsens hälsotillstånd. Börsens breda OMXS-index handlades under onsdagen på den lägsta nivån på strax under ett år. Den dåliga ekonomin i USA, Grekland och Spanien tros ligga bakom börsfallet.

När svarta rubriker basunerar ut oroligheter på den svenska och de internationella börserna är det många sparare som undrar om det är dags att sälja av aktieportföljen.

– Bara i år har svenska investerare tagit ut 15 miljarder kronor ur aktiefondsparandet, säger Claes Hemberg, sparanalytiker på Avanza Bank.

Långsiktigt sparande

Samtidigt visar de svenska bolagsrapporterna på god utveckling och stark framtidstro. Och frågar man experterna kan det tvärtom vara läge att passa på att investera när många svenska kvalitetsbolag är undervärderade.

Men rådet att köpa gäller bara om du tänker dig ett långsiktigt sparande.

– Om jag vill åka på semester till Thailand över jul ska jag inte behålla de pengarna i aktiefonder. Men planerar jag att köpa en ny bil om tre till fem år, då kan jag låta pengarna ligga kvar, säger Claes Hemberg.

Laster - bra investering

Vilka bolag man ska satsa på råder det lite delade meningar om bland experterna. Vissa puffar för konjunkturkänsliga verkstadsbolag som Atlas Copco, medan andra satsar mer försiktigt på "säkra kort" som läkemedelsbranschen.

Summan av våra laster verkar vara konstant även under lågkonjunktur - snustillverkare och spelföretag går också stadigt genom krisen.

Men att man ska undvika svenska företag med för mycket exponering mot USA och krisdrabbade europeiska länder står klart. Och vissa är än mer försiktiga än så.

– Börsen har fallit på mycket kort tid och om ett år står börsen sannolikt lägre än i dag. Det är inte läge att ha is i magen utan det är bättre att dra sig ur och komma tillbaka när marknaden är starkare, säger Dawid Myslinski, analytiker på finanshuset Redeye.

Så räddar du ditt sparande i krisen |
SvD