”Den ruskade livet ur Dixie”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Polisen maktlös mot mördarhundarna

Bets ihjäl av dobermann  Den äldsta av familjens hundar överlevde inte grannhundens besök – Dixie bets ihjäl. Henrik Berg håller sin döda Dixie i famnen medan chihuahuans vänner ser på från andra sidan glasruten.

Isa bet ihjäl Dixie – nu ligger ägarna i strid.

Men det är inget brott när hundar går till attack och polisen står handfallna.

Ägarna kan inte fällas eller få böter.

– Vi kan säga aja baja, säger polisen Torgny Hultin.

Henrik Berg.

Familjen Bergs fyra chihuahuor var ute i trädgården i skånska Ekeby. Plötsligt hoppade grannhunden Isa, en dobermann, över staketet och in på tomten.

Kunde rädda tre

Allt gick snabbt – Isa bet ihjäl Dixie.

– Min före detta fru försökte rädda hundarna men lyckades bara rädda tre. Hunden tog ett halsgrepp om Dixie och ruskade livet ur henne, säger Henrik Berg.

Isas matte Heidi Karlsson var på väg ut med familjens hundar den där aprildagen. För ett ögonblick vände hon sig om – då smet hundarna.

Allt vanligare

– När grannen skrek att deras hund bitits ihjäl blev det en chock. Isa har aldrig gjort något förut. Det är så olyckligt, säger Heidi Karlsson.

Sedan den dagen ligger familjerna

i strid.

För polismyndigheterna runt om

i landet blir jobb med hundattacker allt vanligare.

– Vi ser en stor ökning. Men hundbeståndet blir ju större, säger Torgny Hultin, chef för hundenheten vid polisen i Östergötland.

”Normalt inget brott”

Bara i Östergötland har polisen cirka 120 fall per år. Men polisen kan inget göra.

– Normalt sett är det inget brott. I dag kan vi säga aja baja, men inte ge böter första gången en hund

biter, säger Torgny

Hultin.

Däremot kontrollbesiktigar polisen hunden och ägarna. Sedan kan polisen ge föreläggande om koppeltvång, munkorgstvång eller utbildning för hund och ägare.

– Bryter så ägaren mot det då blir det böter. Men tyvärr är det ju så att vi ofta inte kan kontrollera om det följs, säger Torgny Hultin.

I extrema fall kan polisen besluta om en person ska få hundförbud eller om hunden ska avlivas.

– Men det är inte vanligt. Under mina tolv år tror jag vi haft tre avlivningsbeslut. Då har hunden ansetts livsfarlig för människan, säger Torgny Hultin.

Nu är båda hundarna

i Ekeby döda – Isas ägare åkte till en veterinär som avlivade hunden.

Har skapat spricka

Grannfamiljerna sörjer, men på var sitt håll. Grannsämjan är förstörd.

Den efterföljande processen om skadestånd och eventuellt civilrättsligt

efterspel har skapat en spricka.

– Vi valde att avliva Isa eftersom grannfrun inte skulle behöva se hunden. Det kändes moraliskt rätt. Men nu när hon inte bor kvar känns det fel. Isa var en bra hund som kunde ha munkorg, säger Heidi.

Ett uttalande som Henrik Berg, som fortfarande bor kvar i huset, inte förstår.

– Det må vara ett plåster på såren att hunden är avlivad. Men att säga att man gjorde det för min före detta frus skull, och inte det faktum att den dödat en annan hund, förstår jag inte.

10 tips från hundexperten

Jeppe Stridh, hundexpert och ägarkursledare, ger sina bästa tips:

1 Tänk igenom ett eventuellt hundköp i förväg. Vad vill du ha för hund och vad klarar du av.

2 Ha respekt och var inte nonchalant – både mot omgivningen och hunden. Ta uppgiften som hundägare på allvar.

3 Det första året i hundens liv är viktigt. Man måste ta tag i hund-ens uppfostran redan när den är en liten och söt valp.

4 Lär hunden socialisera. Valpar kommer oftast bra överens men när de blir äldre kommer konfrontationer in i bilden. Det måste hundarna lära sig och tränas i.

5 Ägarna måste lära sig hantera hundarnas mentalitet och aggressioner.

6 Om du tycker att vissa situationer är obehagliga, känner din hund det. Du smittar av dig på hunden som tar ett större ansvar att hjälpa dig.

7 Gå en utbildning för att få det rätta arbetsverktygen. Som ägare måste man lära sig hundens beteende och veta hur man ska göra. Hitta en hund som beter sig bra – och gå samma kurs.

8 Det är vanligt att man är mindre noga med fostran av små hundar, just på grund av storleken. Men när små hundar visar sig aggressiva och skälliga i koppel, kan det utlösa att andra hundar visar aggression. Ibland slutar det med slagsmål.

9 Om en liten och en stor hund ryker ihop har oftast båda hundförarna gjort fel med sina hundar.

10 Låt hunden jobba. Vill du ha en lugn hund låt den använda huvudet och bli mentalt trött, till exempel spåra eller vara med och få nya synintryck. Att jaga boll eller hämta pinnar stressar bara upp hunden.