Tysk polis har kvinnans dna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24

– men svensk polis har ännu inte begärt att få provet

Den tyska 31-åringen (till vänster) säger via sin advokat att tiden i häkte har varit påfrestande. I Sverige vill polisen jämföra hennes dna med fynd på mordplatsen.

Det togs ett dna-prov på den misstänkta 31-åringa tyskan i samband med att hon greps i Tyskland.

I Sverige vill man nu jämföra provet med spår som hittats på brottsplatsen.

– Men vi har inte fått någon begäran från svensk polis om att skicka ett dna-prov, säger en talesman för åklagarmyndigheten i Hannover.

Idag avslöjade svenska åklagaren Frieda Gummesson att det togs dna-prov från den tyska som svensk polis pekar ut som huvudmisstänkt för morden. Provet togs i samband med att kvinnan hördes.

Dna-provet kom som en nyhet för hennes kollegor i Hannover.

– Jag har inte hört talas om att det togs dna-prov på kvinnan, säger Thomas Klinge, talesman för åklagarämbeteti Hannover, till Aftonbladet idag.

– Och svenska myndigheter har inte skickat någon begäran om att ett prov ska sändas till Sverige.

Blodig hårtuss

I Sverige vill åklagaren Gummesson inte berätta närmare om omständigheterna kring hur man fått den tyska kvinnans dna-prov – bara att ett prov från henne ska jämföras med vad man hittat på brottsplatsen.

Bland spåren som nu undersöks av kriminaltekniker vid Statens kriminaltekniska laboratorium SKL i Linköping finns en blodig hårtuss. Den hittades i handen på den knivhuggna kvinnan.

Vems hårtussen är vet ingen idag med säkerhet. Men om tyskans dna kan matchas med fynd från brottsplatsen så har den svenska polisen kraftigt stärkt bevisen mot kvinnan, som idag är häktad i sin utevaro.

Men hittills har kommunikationen mellan svensk polis och tysk polis glappata betänkligt.

I Tyskland har varken polis eller den tyska 31-åringens advokat ens idag åtta dagar efter mordet sett några papper från polisen Sverige.

– Jag hoppas på att få handlingarna från svenska polisen i morgon, säger den misstänkta 31-åringens advokat Tanja Brettschneider till Aftonbladet.

Hennes klient, 31-åringen som släpptes fri igår, betraktas inte som misstänkt av tysk polis. Och 31-åringens advokat idag inte berätta var kvinnan befinner sig, bara att hon tills vidare inte är kvar i Hannover.

– Min klient är ledsen. Och hon tycker att det varit påfrestande att sitta i häkte, säger Brettschneider.

Advokaten tycker också att svensk lagstiftning verkar märklig.

– Jag förstår inte hur bevisen mot min klient i ena stunden räcker till att få en europeisk arresteringsorder men i nästa stund inte ens räcker för att hålla henne kvar i häkte.