Juha blir villkorligt frigiven

Av: Emma Gårdsäter, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Livstidsfången Nikita Fouganthine blir villkorligt frigiven i februari.

Finlands högsta domstol fattade beslutet i dag, enligt nyhetsbyrån FNB.

– Det var väntat samtidigt var det lite tidigt med tanke på att han var på vift nyligen, säger Allan Ollikainen, pensionerad polis som var med och utredde Åmselemorden, till Aftonbladet.se.

Nikita Fouganthine, tidigare känd som Juha Valjakkala, är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Åmsele 1989. I maj i år försökte han fly men greps av polis efter en biljakt i norra Finland.

Hovrätten beslutade i somras att dra in hans villkorliga frigivning, men han överklagade.

"Är lite tidigt"

Allan Ollikainen, numera pensionerad polis, var svensk förhörsledare i utredningen. Han hörde själv aldrig Valjakkala men hans dåvarande flickvän.

– Man har ju velat hit och dit och genom det var det väntat. Men samtidigt är det lite tidigt därför att han var på vift nyligen. Därför kom det ändå lite som en överraskning, säger han till Aftonbladet.se.

Utesluter inte fler brott

Allan Ollikainen utesluter inte att Valjakkala kommer att fortsätta att begå brott.

– Personligen är jag inte orolig för att han ska begå något nytt våldsbrott men han kan vara kriminiell ändå och begå exempelvis bilstölder. Han har inte en så stark ekonomi när han kommer ut och då måste ju det kompenseras, säger han.

Ollikainen tror inte att invånarna i Åmsele kommer att reagera starkt på dagens besked. Han tror att de har blivit vana vid nyheter om att Valjakkala är på väg ut.

– Men jag kan tänka mig att de känner en viss olust med tanke på vad han har gjort.

Begick brott under prövotid

Hovrätten i Helsingfors beslutade i juni att dra in Fouganthines villkorliga frigivning. I augusti beviljade Finlands högsta domstol honom tillstånd att överklaga hovrättens dom.

Hovrätten drog in Fouganthines villkorliga frigivning eftersom han begick brott under sin prövotid. Det handlar bland annat om bilstöld och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Högsta domstolen tycker att de brott han begick då var av en annan sort och lindriga i jämförelse med de brott som livstidsdomen baseras på, rapporterar FNB. Att Fouganthine suttit länge i fängelse bidrar också till frigivningen.

Publicerad: