Krispaket klart för biljättar i USA

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-10

En räddningsplan är snart färdig för bilindustrin i USA.

President George W Bush och kongressens demokrater är eniga om huvuddragen.

Det finns fortfarande olösta detaljer men demokraterna vill ändå ha en omröstning i representanthuset redan under onsdagen.

Överenskommelsen innebär ett krispaket på 15 miljarder dollar. Genom lånen ska Saabs ägare General Motors och Chrysler kunna överleva till mars skriver CNN.

Båda biljättarna har sagt att de är nära att gå omkull inom ett par veckor varför lånen brådskar. De har själva krävt 34 miljarder dollar från staten för att komma på fötter. Ford vill ha möjligheter att låna även om bolaget inte behöver omedelbar hjälp.

Detaljer kvar att lösa

Enligt förslaget ska en regeringstjänsteman utses med stort inflytande över vad bilföretagen, som ansluter sig till räddningsplanen, får göra.

Båda parterna i förhandlingen erkänner att det fortfarande finns områden där de ännu inte är eniga.

Demokraterna vill bland annat införa ett förbud mot att bilföretagen ska kunna stämma stater för nivåerna för utsläppsgaser.

En annan olöst fråga rör om hur skattebetalarna ska återbetalas för lånen till privatägda Chrysler om bolaget går i konkurs.

Ska bedömas under onsdagen

Regeringen och demokraterna enades redan förra veckan om att pengar som avsatts på energidepartementet ska gå till att hjälpa Detroit att göra miljövänligare bilar.

Enligt Reuters uppmanas både president Bush och den tillträdande presidenten Barack Obama att hjälpa till att samla stöd bland demokrater och republikaner för förslaget.

Demokraterna planerar att skicka det slutliga förslaget till senaten för bedömning under onsdagen.

ANNONS