Brända mandlar

Uppdaterad 2018-12-18 | Publicerad 2008-11-12

Känn den underbara doften i ditt eget kök

Ca 4 dl

tillagningstid ca 10 minuter

Ingredienser

1,5 dl socker

0,5 dl + 2 msk vatten

100 g sötmandel

ca 1 krm röd karamellfärg

* Finns som ekologisk vara

Tillagning

Koka upp socker och 0,5 dl vatten under omrörning i en stekpanna, (gärna gjutjärn ca 26 cm i diameter), så att hela ytan bubblar. Koka sedan 1 minut till. Lägg i mandeln och låt den koka under omrörning tills det börjar knäppa i den, ca 1 minut.

Ta pannan från värmen och rör kraftigt tills det socker som inte fastnat på mandeln smulat sig i botten. Plocka upp mandeln på ett fat.

Häll 2 msk vatten och karamellfärg i stekpannan och låt det koka under omrörning till sockret smält igen (det kommer att finnas små klumpar kvar). Lägg i mandeln igen, ta pannan från värmen och rör kraftigt tills mandlarna lossar från varandra och har en skorpa av rött socker.

Receptet är hämtat från Coop.se.

Följ ämnen i artikeln