Kraftiga bränder i Göteborg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-29

Boende fick evakueras. En person är förd till sjukhus

Flera bränder rasade i Göteborgstrakten tidigt på lördagen. I centrala Göteborg bröt en brand ut i en lägenhet på femte våningen i det välkända och historiska Amerikahuset.

Ett 40-tal personer fick evakueras och en person fördes till sjukhus med livshotande skador, uppger TT.

Larmet om branden i Amerikahuset kom klockan 04.49 på lördagsmorgonen, och personal från fem stationer skickades till platsen.

Branden startade i sovrumet i en lägenhet på femte våningen och röken spred sig till våning sex och sju, enligt räddningstjänsten i Göteborg.

En man i 30-årsåldern fördes till sjukhus med livshotande skador, skriver TT. Ett 40-tal personer evakuerades och placerades i bussar.

Branden ska nu vara under kontroll och räddningstjänsten har skickat rökdykare in i fastigheten.

Amerikahuset är en av Göteborgs första monumentala byggnader. Fastigheten byggdes 1919 och har använts som lagerbyggnad och senare som kontorshus för bland annat Svenska Amerikalinjen, enligt uppgifter på Eklandia Fastighets AB:s internetsida.

Byggnaden har renoverats och gjorts om till bostadshus, med affärer i bottenplanet. Totalt finns 56 lägenheter fördelade på sju våningar i huset, enligt Eklandias sajt.

Flera bränder

I en brand, på företaget Bjerkås AB på Smedvägen i Lerum, intill Stenkullen, nordost om Göteborg, som bröt ut några timmar tidigare förstördes en fristående större lagerlokal. Men polisen hade inga teorier om brandorsaken. Det man vet är att branden startade på taket.

Brandkåren i Göteborg sade att lokalen bland annat innehöll gasflaskor. Vilken slags gas de innehöll var oklart men en viss explosionsrisk finns. Därför spärrades området av och vid sjutiden på lördagsmorgonen satte brandkåren in vattenkanoner för att kyla ner lokalen. Inga personskador har rapporterats in. Det ska inte heller vara någon fara för allmänheten.

Polisen misstänker att en brand som bröt ut på en bilfirma på Hildebrandsgatan på Hisingen i Göteborg några timmar tidigare var anlagd.

– Någon hade slängt in ett brinnande föremål genom en krossad fönsterruta, sade biträdande vakthavande befälet Göran Carlbom vid polisen i Västra Götaland till TT.

Enligt polisen hade ett fordon förstörts i branden som kunde släckas snabbt. Inga personer ska ha kommit till skada.

ANNONS