Unika bilder från rymdens djupaste hål

Publicerad 2012-09-26

NASA har släppt en bild som visar galaxer som är upp till 13,2 miljarder år gamla.

Det är den mest detaljerade och djupaste bild som någonsin tagits av universum.

Nio år har det tagit för att få fram bilden.

Det var igår som NASA publicerade bilden eXtreme Deep Field, XDF, som visar universum som ingen sett det förut. På bilden syns galaxer som är 13,2 miljarder år gamla. Det är alltså så lång tid det tagit för ljuset från dem att nå till Jorden.

Som jämförelse tar det 8 minuter och 19 sekunder för ljuset från Solen att nå oss.

– XDF är den djupaste bilden av himlen som någonsin tagits och visar de mest ljussvaga objekt som setts. Vi kan resa längre bakåt i tiden än någonsin tidigare, säger Garth Illingworth som är en av de ansvariga bakom framtagandet av bilden.

9 miljarder ljusår

Resultatet är hårresande. De mest ljussvaga objekten på bilden är galaxer som befinner sig mer än 9 miljarder ljusår bort från oss. De har en ljusstyrka på en tiomiljarddel av vad det mänskliga ögat kan uppfatta.

Bilden visar inte hela universum, utan bara ett väldigt litet utsnitt där ca 5 500 galaxer syns.

För att få en ungefärlig uppfattning om hur många galaxer som finns i hela universum får man multiplicera antalet i XDF-bilden med trettio miljoner.

Nytt teleskop 2018

XDF är framtagen genom att kombinera bilder som rymdteleskopet Hubble tagit under de senaste nio åren. Man har även använt sig av bilder tagna i infrarött.

2018 ska James Webb-teleskopet skickas upp av NASA. Det ska kunna ta bilder av galaxer som skapades några hundra miljoner år efter universums födelse.