Lider av sömnapné – tvingas ha mask

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2012-12-12

Lennart Ahlqvist, 76, lider av sömnapné sedan 20 år.

För att få körkortet förnyat kräver Transportstyrelsen nu att han använder andningsmask på nätterna.

– Jag föredrar bettskena – utan tvekan – men får inte välja själv.

Lennart Ahlqvist körde dagligen bil i sitt yrke som polis. Han har även behörighet för tung lastbil och tungt släp.

Fick diagnos

I början av 90-talet genomgick han på eget initiativ en sömnutredning och fick diagnosen sömnapné.

För några år sedan skaffade han bettskena och sedan andningsmask, CPAP. Men han har svårt att sova med den eftersom han snurrar runt mycket och föredrar därför bettskenan.

Sedan den 1 februari måste läkare anmäla till Transportstyrelsen om man finner att körkortsinnehavaren av medicinska skäl är olämplig att ha körkort (efter en undersökning eller journalgenomgång).

Och vid förnyelse av körkort för högre behörighet (tunga fordon) krävs läkarintyg för personer över 45 år.

– Jag var tvungen att lämna ett läkarintyg på att jag använder andningsapparat och att den fungerar för mig. Om jag inte gjorde det skulle körkortet med nuvarande behörighet ifrågasättas. Transportstyrelsen förordar vilken medicinsk behandling jag ska ha och jag ifrågasätter om myndigheten har mandat att göra så, säger Lennart Ahlqvist.

”Läkaren skriver intyg”

Chefläkaren Lars Englund på Transportstyrelsen säger att det är läkaren som rekommenderar den medicinska behandlingen, som myndigheten sedan grundar sitt beslut på.

– Vi kan inte ställa kravet att andningsmask är den enda fungerande behandlingen. Utan det är läkaren som skriver intyget som bedömer vad som är den bästa behandlingen.

Sömnapné ger ökad risk för trafikolyckor eftersom man lättare kan somna vid ratten. Ytterst få får dock körkortet återkallat, enligt Lars Englund, eftersom behandlingarna mot sömnapné är så pass bra.

Lennart Ahlqvist ordnade det nya läkarintyget och fick sitt körkort med nuvarande behörighet. Men redan om ett år måste han lämna ett nytt intyg.

Följ ämnen i artikeln