Einsteins gamla läderjacka såld för 1,25 miljoner

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Christie's
Albert Einsteins jacka som såldes på auktionshuset Christie's.

Över 60 år efter hans död och nästan ett århundrade efter att Albert Einstein bar sin bruna läderjacka har den sålts vidare.

Det numera något luggslitna ytterplagget auktionerades ut på Christie's i London – och gick för över en miljon kronor.

Den välanvända jackan såldes på onsdagen under en auktion på Christie's i London för 110 500 pund, motsvarande nära 1 256 000 svenska kronor.

Läderjackan är av märket Levi Strauss och auktionshuset beskriver den som ”ganska skarp”. Den ska först ha dykt upp på flera fotografier av Einstein, tagna när han stod på höjden av sin berömmelse i början till mitten av 1930-talet, efter att han flytt från Nazityskland till USA, enligt auktionshuset.

Bär fortfarande hans rökdoft

Fysikern och Nobelpristagaren uppges ha använt jackan flitigt under flera år, något Christie's nämner i sin beskrivning:
”Einstein bar jackan hela tiden – ett faktum som nämn i de memoarer skrivna av forskarkollegan Leopold Infeld, som arbetade med honom vid Princeton. Infeld förklarade att Einstein försökte hålla materialbegränsningar till ett minimum. Långt hår minskade behovet av att gå till frisören, och han skrev 'en läderjacka löser rockproblemet i flera år'.”

Även en särskild doft tycks hänga kvar efter alla dessa år.

– Einstein var en oupphörlig piprökare och förvånansvärt nog, 60 år efter hans död, luktar kavajen fortfarande rök, kommenterar auktionshusets specialist Thomas Venning plagget.

Jackan har förts vidare direkt från Albert Einstein till den ägaren som nu sålde den och auktionerades ut tillsammans med Einsteins fickur, och byggstenar från hans barndom.

Publicerad: