Svenska ambassaden vädjar till festande ungdomar i Prag

Uppdaterad 2016-03-16 | Publicerad 2016-02-10

”Bli inte en del av årets brottsstatistik”

När Prag invaderades av tusentals nordbor stod invånarna handfallna.

I stadens centrala delar utspelades ett historiskt slag – ett fylleslag av enorma proportioner.

Inför årets anstormning av skandinaviska ungdomar vädjar Sveriges ambassad: Bli inte en del av 2016 års brottsstatistik.

Fenomenet med skandinaviska skolungdomar som i stora grupper reser till Tjeckiens huvudstad för att festa började under tidigt 2000-tal.

Enligt svenska ambassaden i Tjeckien ökade antalet besökare kraftigt 2013.

– Då var det 10 000 danska ungdomar som invaderade Prag, vilket resulterade i mycket fylla och stor förödelse. Alla blev tagna på sängen, såväl polis och andra myndigheter i Prag, som våra kolleger på danska ambassaden, säger Amelie Heinsjö, svenskt ambassadråd i Prag.

Satte eld på hotellrum

De senaste åren har ungdomar från alla skandinaviska länder intagit Prag i februari, framför allt under vecka sju och åtta då skolorna i stora delar av södra Sverige har sportlov.

Svenska ungdomar har varit inblandade i slagsmål, vandalisering och uppges även ha satt eld på ett hotellrum.

När Aftonbladet förra året tog rygg på tjeckisk polis under en februarinatt omhändertogs tolv minderåriga svenskar som druckit alkohol, en svensk gymnasieelev fördes till sjukhus medvetslös och tre svenskar greps efter att ha attackerat en dansk.

– Problemet är att det är många minderåriga som kommer. Arrangören av de här resorna har gjort ett program och skrivit kontrakt med olika barer och diskotek, och det har varit en hel del fylla, säger Amelie Heinsjö.

Dansk polis på plats

Inför årets sportlovsveckor har Sveriges ambassad i Prag valt att gå ut med information om tjeckiska lagar och regler samt påminna om tidigare brottslighet: ”Så tänk efter före så att du inte blir en del av 2016 års statistik!!” skriver ambassaden på sin hemsida.

– Tillsammans med de danska och norska ambassaderna har vi haft ett möte med Pragpolisen och borgmästarens kontor. Varje morgon under tio dagar får vi en rapport från Pragpolisen där de informerar om eventuella händelser under natten. Men framför allt utbyter vi kontaktinformation: alltså vem som ska ringa vem om det händer något, säger Amelie Heinsjö.

Enligt henne har antalet ungdomar som reser till Prag minskat och de senaste åren beskriver Amelie Heinsjö som lugnare.

Precis som 2014 och 2015 kommer dansk polis att vara på plats under årets Pragveckor.

– De patrullerar gatorna tillsammans med Pragpolisen. Det har förmodligen varit en bidragande orsak till att det har varit mycket lugnare de senaste åren.

Följ ämnen i artikeln