Checklistan: Skapa ett säkert lösenord

Uppdaterad 2013-10-13 | Publicerad 2013-09-25

Så bygger du upp det - ord för ord, tecken för tecken

Att skapa ett säkert lösenord som du dessutom kommer ihåg är ett problem och många väljer att skydda sig med inloggningskoder som är både dumma och lättknäckta.

Men det finns ett enkelt knep för att skapa ett unikt och säkert ord.

– Bygg ditt lösenord på en ramsa, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Att komma ihåg sina lösenord är inte alltid en lätt match, speciellt eftersom man oftast har en mängd olika. Därför väljer många alltför enkla varianter som "password" och "123456", lösen som knappast skyddar dig om någon verkligen vill komma åt dina uppgifter.

Ett annat problem är att man använder samma lösenord överallt på nätet.

– I den bästa av världar skulle alla ha unika lösenord för alla sina inloggningar men vi är bara människor och självklart kan vi bara komma ihåg ett visst antal lösenord, säger David Jacoby.

Har du några knep för hur man skapar ett unikt lösenord som man kan komma ihåg?

– Ja det har jag. Ett bra tips är att välja en ramsa typ Bä bä vita lamm eller Björnen sover. Sen tar man första bokstaven i varje ord, sätter in ett specialtecken mellan bokstäverna och avslutar med ett ord man förknippar med sajten. Om man till exempel ska ha ett lösenord till Facebook kan man välja ordet Blue eftersom deras logga är blå. Detta är ett enkelt sätt att skapa ett unikt ord som du har en rimlig chans att komma ihåg.

Men om någon vill komma åt ens lösenord, kan de inte klura ut det även om man tänkt till lite extra?

– Jo absolut men om till exempel Facebook skulle hackas vill man inte vara bland de 100 första som de lyckas lista ut. Har man ett långt lösenord med specialtecken tar det längre tid för datorn att knäcka det.

Hur länge kan man ha sitt lösenord?

– Det bästa är om man byter ganska ofta, men det viktigaste är att man inte har samma lösenord på flera ställen. På det sättet får ingen åtkomst till alla dina digitala konto.

Testa om du kan göra ett säkert

På Post och Tele styrelsens hemsida kan du prova ett lösenord för att se om det är säkert. Deras test på nätet har använts över 1 miljon gånger och här får du snabbt svar på om ditt tänkta lösenord håller måttet. Här hittar du också en mängder av tips om hur du ska bygga upp ditt lösenord, hur många tecken som är optimalt och vad du absolut ska undvika.

Här kan du testa lösenord.

Här är de 25 vanligaste lösenorden:

1. password 

2. 123456

3. 12345678

4. abc123

5. qwerty

6. monkey

7. letmein

8. dragon

9. 111111

10. baseball

11. iloveyou

12. trustno1

13. 1234567

14. sunshine

15. master

16. 123123

17. welcome

18. shadow

19. ashley

20. football

21. jesus

22. michael

23. ninja

24. mustang

25. password1

Karin Holmberg

Följ ämnen i artikeln