Dåligt stöd för Hägglunds utspel

Publicerad 2013-09-26

Socialministern får kritik för förslag om att förstatliga vården

KARLSTAD. Varken på allianssidan eller i oppositionen imponeras man av Göran Hägglunds oväntade utspel om att förstatliga vården och slopa landstingen.

– Han förvånar mig, det kommer inte att bidra till en mer jämlik vård säger Lena Hallengren (S).

Göran Hägglund vill utreda om landstingen ska läggas ner och om staten i stället ska ansvara för vården. Det blev klart i dag då han öppningstalade på Kristdemokraternas riksting i Karlstad.

– Jag ser utomordentligt stora behov och när jag tittar framåt tror jag att vi kan få ut mer om vi organiserar vården på ett annat sätt, säger han.

Resurser istället för skattesänkningar

Lena Hallengren (S) säger att hon blir förvånad över att Sveriges socialminister vill förstaliga vården.

– Det kommer inte att bidra till mer jämlik vård om det är det som Hägglund vill signalera. En mer jämlik vård får vi med mer resurser i stället för skattesänkningar, säger hon.

Även från sin allianskollega Anders W Jonsson, ordförande i socialutskottet, får Göran Hägglund mothugg. Han menar att socialministern inte inser konsekvenserna av förslaget.

– Den lösning som han förespråkar är ju till exempel prövad i England och där har man en närmast kaotisk situation. Det blir inte automatiskt bättre för att man fattar besluten på en statlig nivå, säger han.

Anders W Jonsson (C) tar som exempel upp den enorma personalstyrka som staten plötsligt skulle ansvara för.

– Skulle man lägga all sjukvårdspersonal under regeringen så skulle det bli en otroligt svårstyrd koloss, säger han.

Utreds av kommittén

Förslaget om att förstaliga vården utreddes senast av den så kallade Ansvarskommittén, en parlamentarisk kommitté, som i sitt betänkande 2007 avfärdade förslaget.

ANNONS