De kan återskapa ansikten - bara med dna

Publicerad 2014-03-23

Ny metod förbluffar forskarvärlden

De nedre bilderna visar en verklig kvinna. De övre visar bilderna som togs fram med hjälp av hennes dna.

En polispatrull besöker en mordplats och plockar med sig ett hårstrå eller ett blodprov.

Minuterna senare har de en näst intill identisk bild av gärningsmannens ansikte i sin dator.

Låter det som science fiction?

Snart kan det vara verklighet.

Med hjälp av ny teknologi tror sig amerikanska forskare kunna skapa fantombilder – enbart med hjälp av vårt dna.

Dna-spår från brottsplatser har satt många gärningsmän bakom lås och bom – men polisen är fortfarande beroende av att kunna matcha spåren i ett register.

Om vi ska tro de amerikanska forskarna på Pennsylvania State University kan en lösning på problemet vara nära.

Genom en ny metod, som utvecklats genom att analysera 600 ansiktstyper i en databas, kan det nämligen bli möjligt att skapa en fantombild i en dator, endast med hjälp av dna-spår.

Nät med 7 000 punkter

Forskarna Mark Shriver och Peter Claes tog 3D-bilder av 600 frivilliga personer av blandad europeisk och västafrikansk härkomst. Eftersom personer från Europa och Afrika tenderar att ha olikformade huvudformer ökade därmed chanserna att förstå hur genetiska skillnader påverkar ansiktets struktur, menar forskarna.

De skapade ett nät av mer än 7 000 punkter på skannade 3D-bilder och antecknade den exakta platsen för varje punkt. På så sätt kunde de utforma en statistisk modell för att undersöka hur gener, kön och etnicitet påverkar den övergripande formen på våra ansikten.

För osäkert för att lösa brott

Man har tidigare kunnat utläsa en del egenskaper ur DNA-spår, bland annat etnicitet och vissa nyanser av hårfärg, men trots några tidigare försök från bland annat holländska forskare har man inte lyckats koppla ihop våra gener med vår ansiktsform.

Rekonstruktioner som baserats på metoden är fortfarande för osäkra för att kunna användas i brottsutredningar, medger forskarna. Ändå jobbar Mark Shriver redan med polisen i Pennsylvania för att se om metoden kan hjälpa till att hitta förövaren i två serievåldtäktsfall

Metoden tros också kunna hjälpa oss att få en inblick i hur våra utdöda förfäder såg ut, skriver tidningen New Scientist.