Ebola-epidemi sprider sig i Guinea

Publicerad 2014-03-23

Det ebolavirus som ligger bakom minst 50 personers död fortsätter att sprida sig – nu varnar Unicef för att viruset har nått huvudstaden Conakry, uppger BBC.

Prover i ett labb i Lyon i Frankrike gör att man nu kan konstatera orsaken till den dödliga febern som drabbat Guinea, uppger AFP.

– Vi fick de första resultaten från Lyon i går och de informerade oss om att det är ett ebolavirus som är orsaken till det här utbrottet, sade Sakoba Keita vid Guines hälsoministerie till AFP i lördags.

"Minst 59 av de 80 som har fått ebola i det västafrikanska landet har dött hittills", säger Unicef i ett uttalande, enligt AFP.

Febern ska de senaste dagarna ha spridit sig från städerna Macenta, Gueckedou och Kissidougou i södra delen av landet till huvudstaden Conakry, uppger AFP.

Upp till 90 procents dödsrisk

Smittan sprids genom genom kontakt med blod eller andra kroppsvätskor från infekterade personer och är mycket dödlig.

– Man brukar prata om att 50 till 90 procent av de som smittas dör, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Esther Sterk vid Läkare utan gränser säger nu att epidemin dessutom kan sprida sig till både Sierra Leone och Liberia, skriver The Guardian.

– Det finns absolut en risk, men allt beror på var människor rör sig, säger Sterk till The Guardian.

Bland annat Läkare utan gränser jobbar nu i landet med att begränsa smittan, skriver World Health Organisation på sin hemsida.

Kan ta lång tid att upptäcka symptomen

Mia Brytting betonar att den ibland långa inkubationstiden är en av anledningarna till spridningen.

– Det kan ta upp till tre veckor innan man utvecklar symptomen så att man förstår att man är smittad. Därför kan det ta längre tid att hantera de här utbrotten.

Afrika är den enda kontinenten där ebolaviruset finns och smittan kommer ursprungligen från djur.

– Man misstänker att det är fladdermöss som är den naturliga värden, men det är inte helt fastställt. Man vet att även apor har dött av ebolaviruset, säger Mya Brytting.

Nyckeln till att få ubrottet att upphöra handlar enligt Mya Brytting främst om två saker.

– Egentligen är det att identifiera de som är smittade, men också att vårda de som är smittade med väldigt strikt vårdhygien.