Rysk militär gripen i Cherson-regionen

Publicerad 2014-03-12

En grupp med ryska militärer har gripits av den den ukrainska säkerhetstjänsten i Cherson-regionen – norr om Krim.

Det uppger Ukrainas säkerhetpolis SBU på sin hemsida.

– Det kan vara ett tecken på att det kommer hända något stort snart, säger militärvetaren Lars Gyllenhaal.

Gripandet ska ha skett i natt i närheten av staden Cherson.

Man går inte ut med någon information om hur många som har gripits.

Dock uppger SBU att den ryska styrkans ledare vid gripandet hade ett falskt ukrainskt pass.

Ledaren ska vara en officer i den militära underrättelsetjänsten inom den ryska militären och komma från staden Rjazan – ett känt ryskt militärterritorium.

– Hittills är det ju bara Ryssland som tagit massa ukrainsk militär till fånga på Krim, men nu har Ukraina gjort samma sak, men i mindre skala, säger Lars Gyllenhaal.

"Uppgifterna är trovärdiga"

Lars Gyllenhaal bedömer uppgifterna på SBU:s hemsida som riktiga.

– Det här är faktiskt Ukrainas officiella säkerhetssida. De försöker nu lägga ut information så fort något händer. De har insett att de kan påverka skeendet. De skulle förlora väldigt mycket på om det vore en bluff.

En milstolpe

– Det här är en milstolpe på två sätt. Dels är det utanför Krim och dessutom så har man nu hand om rysk militär. Man får väl säga att det är de första krigsfångarna som Ukraina har tagit i den här konflikten, säger Lars Gyllenhaal.

Vad gripandet kan betyda för händelseutvecklingen är i nuläget oklart.

– Ryssland påstår ju att de inte har någon militär där, så det blir intressant att se hur sjutton de ska  formulera sig. Kanske det är bäst att knipa käft.

Ukrainas initiativ kan dock betyda att ett agerande är på gång.

– Rent militärt är det en sådan här styrka man skickat ut innan man gör något allvarligt. Det skulle kunna vara ett tecken på att något kommer att hända snart. Men det kan också bara vara ett sätt att öka det psykologiska trycket. Det närmaste dygnet lär nog utvisa det var här egentligen var, säger Gyllenhaal.