Släppa knarket fritt - ett slut på knarkkriget?

Hälften så många offer som Vietnamkriget - på bara fyra år

På fyra år har 28 000 människor dödats i knarkkriget.

Nu vill Mexikos president plötsligt legalisera knarket.

Kan det verkligen vinna kriget?

Felipe Calderon har gjort vad ingen president före honom vågat. Försökt stoppa knarkkartellernas miljoninkomster på att producera och sälja knark, främst till USA.

Det har kostat på.

Låt mig göra en liten jämförelse. USA utkämpade ett krig i Vietnam 1960-1975. Under de 15 åren dödades 55 000 amerikanska soldater. Halvera det dödstalet och du har antalet offer i Mexikos knarkkrig. På fyra år.

Det ger en liten fingervisning vad det handlar om.

Överdriven

Finns de som tycker att rapporteringen om knarkkriget är överdriven. De pekar på att det finns områden av Mexiko som inte är berörda. Att livet på många sätt fortgår som vanligt. Att knarkkartellerna mest skjuter ihjäl varandra.

Hur vanligt kan det vara när ett land förlorar 7 000 människor om året i vilda skottlossningar mitt i centrum, rena avrättningar, halshuggningar och regelrätta slag mellan militär och knarklangare? När journalister mördas om de rapporterar om knarkkriget. När de få som vågar vittna skjuts ner på öppen gata utanför domstolen? När tvååringar avrättas med en kula i huvudet?

Mexiko har inte upplevt en allvarligare kris på hundra år. Många frågar sig - inte minst grannen i norr - om Mexiko är på väg att förvandlas till en "failed state", ett land i sönderfall.

Desperat

Regeringens krig mot narkotikahajarna är inte ens i närheten av att sluta med seger trots att alla opinionsmätningar visar att en övervägande majoritet av mexikanerna stödjer den hårda linjen.

Calderons idé om att legalisera droghandeln är ett desperat försök att få ett slut på dödandet. Han får stöd av sin föregångare på presidentposten Vincente Fox som vill överväga en legalisering av "produktionen, försäljningen och distributionen av droger".

Tanken är att om marihuana och kokain är lagliga så försvinner mycket av knarkkartellernas vinster. När de stora pengarna är borta finns det ingen anledning att skjuta ihjäl varandra. Det skulle vara ett sätt att rycka undan mattan för knarkkungarna.

Guld

Jag tror knappast att detta är en idé som tas emot med någon större entusiasm i USA som under många år pumpat in åtskilliga miljarder till länder som Colombia och Mexico för att stoppa smugglingen av droger till USA. Utan en legalisering i USA finns de enorma vinsterna kvar.

Drogkartellerna har länge skurit guld i Mexiko. Före Calderon skedde det med regeringens goda minne. Under partiet PRI:s långvariga styre mutade knarkmaffian regeringstjänstemän på alla nivåer för att i lugn och ro kunna fortsätta med droghandeln. Fortfarande betalar maffian beräknade 700 miljoner kronor i månaden i mutor till lokala makthavare och poliser.

Till slut växte knarkkungarna sig så starka att de blev en stat i staten. En parallell maktstruktur med sina egna lagar. Kartellerna var på väg att ta över. Calderon kände att han var tvungen att agera.

Utan slut

Följden blev att han fick ett krig på halsen.

Ett krig som det i dag är omöjligt att se något slut på.

2012 är det val i Mexiko. Calderon får inte ställa upp. Vad händer då med knarkkriget och med landet?