Irakkriget slut – en gång till

Ska Obama upprepa Bush pinsamma fadäs?

I kväll håller Barack Obama sitt tal till nationen, där han förväntas tillkännage att Irakkriget är över. Ett uttalande som kan vara riskabelt. När Bush gjorde samma sak 2003 hade han grymt fel.

I dag ska en amerikansk president förklara att Irakkriget är över – igen.

Bush gjorde det redan 2003 och hade grymt fel.

Vad säger att Obama inte går i samma fälla?

Kriget är nämligen långt ifrån över.

USA har fortfarande 50 000 soldater kvar i Irak. De ska utbilda den irakiska armén att ta över för gott. Men de har vapen. Om Iraks regering begär det finns det inget som hindrar att amerikanerna deltar i strider.

Motståndsrörelsen terrordåd och militära operationer fortsätter att skörda människoliv nästan varje dag. Terrorn har rentav intensifierats de senaste veckorna.

Irak är fortfarande ett land i kaos där el i bästa fall finns några timmar varje dag. Där tillgången på dricksvatten är osäker och sjukhusen har brist på läkare.

Irak är dessutom ett land utan regering. Förhandlingar om vem som ska styra har pågått sedan valresultatet i mars inte gav någon klar segrare. Bedömare tror att det kan ta två månader till innan en ny folkvald regering kommit på plats.

Skickar Biden

Obama är tillräckligt oroad för att än en gång skicka vicepresident Joe Biden till Bagdad för att pressa parterna att nå en uppgörelse.

Från vilken synvinkel man än ser det så är svårt att hävda att amerikanerna lämnar efter sig ett välstädat och väldukat bord. Snarare bär de prägeln av ett hastigt uppbrott med smutsig disk och matrester kvar.

Av alla dumheter som president George W Bush gjorde under sina åtta år som president är det en bild som mer än någon annan kommit att symbolisera hans presidentskap.

Bilden när Bush iförd bombarjacka i maj 2003 står på däck på hangarfartyget USS Abraham Lincoln. Irakkriget har pågått i lite över en månad.

Skyltfönster

Bakom honom har pr-proffsen hängt upp en stor banderoll med texten "Mission accomplished" (uppdraget slutfört). I sitt tal förklarar presidenten att kriget är över. USA har vunnit. Irak ska bli ett demokratiskt skyltfönster i arabvärlden.

Sju år senare har USA förlorat 4 400 män i Irak och skickat hem 32 000 skadade. Nästan alla efter att Bush höll sitt tal.

När Obama talar i kväll blir det utan några "Uppdraget slutfört"-skyltar i kulisserna. Den läxan har Obama lärt sig.

Var emot kriget från början

Han har dessutom inget att försvara. Han var emot kriget från början. Behöver inte försöka rättfärdiga det.

Obama kan peka på att han hållit ett av sina viktigaste vallöften. Att dra hem alla stridande förband senast den 1 september i år. Under hans tid vid makten har USA truppnärvaro i Irak minskat med 90 000 soldater.

Ändå tar Obama en risk när han förklarar att kriget är över för USA:s del.

Om Irak faller sönder efter amerikanernas tillbakadragande – vems är då ansvaret? USA väckte de sekteristiska motsättningarna till liv. De som fortfarande hotar slita sönder landet.

I bästa fall dör våldet långsamt ut när det inte längre finns en yttre fiende som tydlig måltavla. Någon garanti för att det blir så finns inte.

Betala

Fortsätter våldet samtidigt som landet inte har någon stabil regering ser Iraks framtid inte särskilt ljus ut. Obama kommer i så fall kritiseras för att ha dragit tillbaka soldaterna för snabbt. Att de amerikanska offren riskerar att bli förgäves.

Med 50 000 man kvar som ska skydda amerikaner och utbilda irakier får USA räkna med fortsatta dödsoffer och skadade.

Jag förstår om Obama vill markera att Irak nu går in i en ny fas. Men vibbarna från Bushs klavertramp är inte bra.

Mer kaos i Irak och Obama får betala både i kongressvalet i november och i presidentvalet 2012.