Aktieägarna får ta smällen

I dag är det längre till panikknappen - därför vågade FI fimpa HQ Bank

Grundarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer förlorar delar av sin förmögenhet. FOTO: SCANPIX

Aktieägarna får ta smällen när HQ-bank likvideras.

Grundarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer förlorar delar av sin förmögenhet.

Bankens fall skapar ingen allmän oro på finansmarknaden. Därför vågade finansinspektionen sätta ner foten.

Hade HQ fått sitt tillstånd indraget för två år sedan hade staten tvingats kliva in och ta över precis som man gjorde då med en annan krisbank av liknande storlek, Carnegie. Annars kunde förtroendet för hela finansmarknaden ha rubbats.

Börsen går upp

Carnegie ansågs systemviktig. HQ Bank gör det inte. I dag är det psykologiska läget ett helt annat.

En indikation är att börsen gick svagt upp under förmiddagen trots att HQ banks aktie rasade med över 80 procent.

Banker står generellt sett mycket starkare i dag tack vare tuffare krav från staten. Även om finanskrisen ännu inte värkt ut helt och hållet går svensk ekonomi förhållandevis bra. Det är längre till panikknappen i dag än hösten 2008.

Småspararna har därför inte mycket att frukta såvida de inte sitter på en drös HQ-aktier, direkt eller via sina aktiefonder. Aktieägarna är de stora förlorarna.

Även om det fortfarande är många frågor i den här affären som inte har ett glasklart svar så är HQ inte konkursmässigt i den meningen att man inte kan betala ut spararnas pengar. Och skulle man mot förmodan få problem så finns den statliga insättningsgarantin.

Förmögna kunder

Nu är det inte främst småsparare som har pengar i HQ. Bankens affärsidé har varit att ta hand om miljonärernas pengar. 900 av bankens kunder riskerar att förlora pengar eftersom deras tillgångare överstiger insättningsgarantin.

Många småsparare har satsat pengar i någon av HQ:s aktiefonder. Dessa påverkas inte alls av bankens likvidation. Fondbolaget har andra ägare.

Storägarna Mats Qviberg och Sven Hagströmmer verkar chockade över Finansinspektionens tuffa beslut. De hade räknat med rejäla böter och en varning.

Istället blev det en avrättning.

Det indragna tillståndet kan ses som en signal till finansmarknadens fartblinda aktörer att det faktiskt finns gränser för hur de får agera. Många har vant sig vid rätt fria tyglar. Regler tänjs till bristningsgränser. Det fixas och trixas med värden och bokföring. Myndigheterna har mest passivt tittat på.

Väckarklocka

Beslutet blir säkert en väckarklocka för många.

HQ Bank har gjort sig skyldig till grova överträdelser. Man har enligt FI kraftigt övervärderat sina tillgångar. Med en I själva verket hade HQ Bank större skulder än tillgångar. Banken har brutit både mot redovisnings- och kapitaltäckningsreglerna.

– Banken har haft oacceptabla brister i kontroll och styrning av tradingenheten, skriver FI. De har tagit så stora risker att bolaget äventyrat sin överlevnad.

Snacka om förgörande kritik mot bolagets styrelse och VD.

Trots det indragna tillståndet är det inte säkert att det blir konkurs. Nordea påstås räkna på ett övertagande och det är nog ingen vild gissning att även andra storbanker gör det.

Än finns det hopp för aktieägarna.