Kriget inte över för att USA drar sig ur

Hur det går i Irak blir ett test för hur väst ska agera i Afghanistan

Amerikanska soldater packar ihop – på väg att lämna Irak.

4 400 döda amerikanska soldater. En bra bit över hundratusen döda civila. Inga massförstörelsevapen hittade.

På plussidan en störtad diktator.

Men sju års krig i Irak är inte över bara för att de sista stridande amerikanska trupperna lämnat landet.

Saddam Hussein – en störtad diktator.

På något sätt var det symtomatiskt att när den sista stridande brigaden lämnade Irak så vågade de bara transportera sig på natten och under skydd av helikoptrar. Så illa är fortfarande säkerhetsläget.

Rätt långt ifrån den överoptimistiska bild dåvarande presidenten George W Bush förmedlade iförd bombarjacka när han efter en och en halv månads krig deklarerade "uppdraget slutfört".

Övermod, nonchalans och okunskap präglade länge den amerikanska insatsen. USA var chockat när motståndet fortsatte. Man störtade Saddam Hussein och trodde resten skulle lösa sig av sig självt.

Motiveringen för att invadera ett annat land föll platt till marken. Inte ett spår har hittats av de massförstörelsevapen som Bush påstod att Saddam hade. Inte heller några bevis för att Irak samarbetade med al-Qaida eller var inblandade i 11-septemberdåden.

Bräcklig

I dag är Irak en minst sagt bräcklig demokrati. Trots att fem månader gått sedan valet finns fortfarande ingen ny regering. Två segrare bråkar om vem det var som egentligen vann.

Även om de sista stridande förbanden nu lämnat Irak finns fortfarande 50 000 amerikanska soldater i landet. De ska vara kvar till utgången av 2011.

Deras uppgift blir främst att fortsätta utbilda Iraks armé och polis. Men de är beväpnade. I nödfall och om Irak så begär kan de sättas in i strid.

Meningen är att Irak från och med nu ska klara sin egen säkerhet. Alla kommer med spänning att följa hur det går. Senaste veckorna har motståndsrörelsens våld och terror åter trappats upp. Många fruktar att det blir ännu värre när amerikanerna försvunnit.

Blind terror

Jag skulle inte bli förvånad om det på sikt blir tvärtom.

Med amerikanerna borta blir det svårare för motståndsrörelsen att motivera sin blinda terror. Vem är egentligen måltavlan när Irak inte längre är en ockuperad nation?

Risken för att al-Qaida eller liknande grupper ska kunna ta över Irak är mycket liten. De är för få och de har för lite folkligt stöd. Däremot kan de fortsätta sprida skräck och osäkerhet som underminerar demokratin och på sikt bäddar för en ny Saddam Hussein.

Motsättningarna mellan de tre stora befolkningsgrupperna shia, sunni och kurder kan blossa upp igen.

Skyltfönster

Irak är långtifrån det demokratiska skyltfönster för Mellanöstern som Bush drömde om. Hoppfulla tecken finns men framtiden är högst osäker.

Notan är skyhög i både pengar och mänskligt lidande. Totalt beräknas kriget kosta USA ofattbara två biljoner dollar.

Utvecklingen I Irak blir också ett test och avgörande för västvärldens agerande i Afghanistan.

Fungerar överlämnandet hyfsat blir det lättare för USA och de Nato-ledda styrkorna att dra ner och planera för en liknande avveckling i Afghanistan.

Ökar våldet i Irak blir det svårt för väst att dra sig tillbaka och riskera att talibanerna kommer tillbaka till makten.

Bush startade en rejäl röra med sina krig och vi har långtifrån sett hur det slutar.