”Pappor måste ta mer ansvar”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-27

Reinfeldt tycker att män ska umgås med sina barn – i stället för att jobba över

Fredrik Reinfeldts budskap till Sveriges pappor:

Ta ansvar, jobba inte över – och lyssna på barnens kärleksbekymmer.

– I dag är det sist hem som vinner och det är ett väldigt manligt tänkande, säger statsministern.

Mer tid för barnen Fredrik Reinfeldt, här med sina två söner, vill se en attitydförändring hos Sveriges pappor – och deras arbetsgivare.

För många kvinnor jobbar för lite och det bekymrar Fredrik Reinfeldt (M) som vill att alla ska arbeta så mycket som möjligt.

Men till skillnad från oppositionen menar han att det inte alltid handlar om påtvingat deltidsarbete utan om ett aktivt val – för barnens skull. Nu vill Reinfeldt se en attitydförändring. Den ska komma från Sveriges pappor och deras arbetsgivare.

”Ha daglig kontakt”

– Män ska ta större ansvar och det måste finnas en acceptans i arbetslivet för att man visst kan gå hem till barn och familj utan att det misstänkliggörs som något märkligt, säger han.

– Jag vill se ett läge där mammor och pappor har daglig kontakt med sina barns liv under hela deras uppväxt och finns närvarande för läxläsning, för samtal om hur det går med kärlekslivet och om risk för mobbning. Det måste arbetslivet anpassas till. Nu handlar anpassning väldigt ofta om att kvinnor går ner på deltid. Det är min förhoppning att det inte ska behöva se ut så framöver.

Vad har du som trebarnspappa för råd till andra pappor?

– Man måste ha daglig kontakt med sina barn. Man måste finnas i deras liv, för det händer saker varje dag, säger Fredrik Reinfeldt.

Vill inte lagstifta

Själv var han pappaledig med mellansonen Erik, nu 14. Och han undviker sena kvällar på Rosenbad.

– Jag försöker så ofta det bara går äta middag med barnen, säger han.

Men någon lagstiftning för mindre deltid och ett mer jämställt arbetsliv är inte aktuell. I stället handlar det om att fler ska vilja jobba mer.

– Om drivkraften för jobb är för svag så är det ännu troligare att man går ner på deltid och anpassar sig till de här problemen.

Följ ämnen i artikeln