USA hotar Kina med handelskrig

Ny lag ger USA rätt införa strafftullar

Risken för en väpnad konflikt mellan Kina och USA är i det närmaste noll.

Istället hotar USA med handelskrig.

Med en ny lag vill Obama tvinga Kina att skriva upp värdet på sin valuta och rädda USA:s ekonomi.

Länge har han försökt tala kineserna tillrätta. Föregångaren Bush gjorde samma sak. Kineserna lyssnade artigt men har i praktiken inte gjort mycket för att rätta till obalanserna.

Nu plockar USA fram det lite tyngre artilleriet.

En ny lag som i natt röstades igenom i kongressen – med den efter amerikanska förhållanden överväldigande majoriteten 348 mot 79 röster – ska göra det lättare att straffa kinesiska produkter med höga tullar om yuanen inte släpps fri.

Lagen måste passera senaten innan Obama kan skriva på den. Men Kina har redan sparkat bakut.

Skada

– Lagen kan allvarligt skada relationen mellan länderna, säger en talesman för kinesiska UD som samtidigt påpekar att man anser att lagen bryter mot världshandelsorganisationen, WTO:s regler.

Bråket handlar om både politik och pengar.

Genom att hålla sin valuta på en konstlat låg nivå gentemot dollarn gynnar Kina sin egen export. Kinesiska varor blir billiga i USA medan amerikanska varor blir dyra i Kina.

I praktiken betyder det att jobb försvinner i USA eftersom inte ens amerikanerna handlar amerikanskt när de kinesiska varorna är billigare.

Arbetslösheten ligger fortfarande kvar på höga tio procent i USA trots att ekonomin vänt upp efter finanskrisen. Nya jobb skapas inte i tillräckligt snabb takt. USA skyller delvis detta på Kinas valuta.

Social oro

Kina kan skriva upp sin yuan men då riskerar kommunistpartiet att få samma problem på halsen. Massarbetslöshet och social oro.

USA har redan infört restriktioner för import av kyckling från Kina. Om lagen blir verklighet och USA börjar införa strafftullar på många produkter kommer Kina att svara med samma mynt. En sådan signal var höga tullar på amerikansk kyckling som infördes för några veckor sedan.

Dagens handelskonflikter blir då ett handelskrig som får negativa effekter på hela världsekonomin. Kanske driver det fram en ny recession i världen. Depressionen på 30-talet förlängdes och fördjupades av ett handelskrig.

Militär

Ytterst så handlar det här lika mycket om politik som om ekonomi.

Medan Kina har ett gigantiskt budgetöverskott så dras USA med lika gigantiska underskott. En hög amerikansk militär som nyligen fick frågan vad han ansåg vara det största hotet mot nationens säkerhet. Svaret blev; vår statsskuld.

Ju rikare Kina blir desto större makt får det. Ju fattigare USA blir desto svårare får landet att behålla sin status som det enda supermakten.

I skuggan av hotet om det stora handelkriget svävar ett annat orosmoln fram över världshimlen.

Svag

Alltfler länder har den senaste tiden försökt att pressa ner värdet på sin valuta. Skälet är att de sett hur den ekonomiska återhämtningen efter den globala finanskrisen 2008 försvagas. Många vill sparka igång sina ekonomier genom att öka exporten. Det gynnas av en svag valuta.

Japan tog det ovanliga steget att direkt gripa in för att hindra att deras valuta yen fortsatte att stärkas gentemot dollarn.

Problemet är bara att om alla vill öka sitt välstånd genom att exportera mer och importera mindre, vem är det då som ska köpa?