Trump om bråket med Kim Jong-un: Väldigt smutsigt

Publicerad 2018-04-27

President Donald Trump talar ut om bråket med diktatorn Kim Jong-un som han kallade ”little rocketman”·

Ett bråk som fick omvärlden att på nytt frukta ett kärnvapenkrig.

– Jag ska säga er. Kärnvapenkriget hade inträffat om vi hade haft vekt folk, säger presidenten i Fox and friends.

I natt kommer Sydkoreas president Moon Jae-in för första gången träffa sin motsvarighet från norr – Kim Jong-un.

Mötet är ett steg i försöken att uppnå en nationell återförening, något Kim Jon-un sagt att han är "fast besluten att kraftfullt främja". Så pass att diktatorn i Nordkorea uppgett att landet inte ska genomföra fler kärnvapen- och robottester.

Vilket USA och Donald Trump också har satt som krav för inleda samtal om lättade sanktioner mot och ökade relationer med Nordkorea.

Inför nattens koreanska möte ringde Donald Trump in till tv-programmet Fox and friends, ett samtal som Washington Post transkriberat och återgivet ord för ord. Där talade han ut om sitt bråket med Kim Jong-un bland annat.

– Kolla här, det var väldigt väldigt smutsigt med Little Rocket Man och det här med knapparna – och du vet, mina knappar är större – alla sa att den här killen kommer försätta oss i ett kärnvapenkrig, säger president Trump.

Och säger att det hade blivit krig – om de tidigare presidenterna som han kallar för veka fortfarande haft makten.

– Det här borde ha varit löst långt innan jag tillträdde, säger Trump.

President Trump berättade också mer om planerna för det omtalade men ännu inte spikade mötet mellan honom och Kim Jong-un.

– Vi har beslut att fatta. Vi har tre eller fyra datum och det innefattar också platser. Vi har fem platser och allt ska nu smalnas av, säger Donald Trump i telefonintervjun i med Fox.

– Jag kan bara säga så här. När jag tog över ämbetet sa folk att vi gick mot ett kärnvapenkrig, okej. Och nu säger de ”wow”, det ser ut som att det kommer att ordna sig.

President Trump sa också att han anklagades för eftergifter i relationen till Nordkorea. Något han tog kraftfullt avstånd från.

– Jag har inte gett upp något. Vi ger inte upp mycket, säger Trump.

– De har gett med sig om nedrustning, tester och forskning. Vi kommer att stänga olika anläggningar. Och jag säger till mig själv, vänt nu ett tag. Allt det här har han gett upp, och vi har inte ens riktigt bett dem om det för vi hade frågat dem men de gav upp redan innan jag frågade.

Följ ämnen i artikeln