Det kryper – i sommar

Uppdaterad 2012-08-01 | Publicerad 2012-07-29

Regnrusket har lockat rekordmånga fästingar

”SOM ETT SPÖKE” Aftonbladets Svante Lidén drabbades av TBE 2008: ”Jag överlevde, men har ännu inte hittat tillbaka till mig själv. Om nu ’jag’ fortfarande finns. Alldeles för ofta känner jag mig som ett spöke som försöker treva sig fram”.

Var tredje fästing bär på borrelia.

Sjukdomen kan påverka nervsystemet och leda till ansiktsförlamning.

Men du kan stoppa ­sommarskräcken – om du agerar snabbt.

BÄR PÅ SJUKDOMAR TBE kan ge svåra infektioner i hjärnan och nervsystemet.

Varje år drabbas minst 10 000 svenskar av den ­fästingburna sjukdomen borrelia. Den hittills regniga och ­svala sommaren gör att fler fästingar än vanligt lurar ute i det höga gräset. Därför är det extra viktigt att dag­ligen kontrollera att man ­inte har fästingar som kryper omkring på kroppen om man vistas mycket utomhus.

Ta bort direkt

Och hittar man en fästing är det viktigt att ta bort den direkt.

Då minskar risken att bli sjuk.

– Borreliabakterierna sitter i fästingens mage och därför tar det ungefär 24 ­timmar innan smittan överförs från det att den biter, ­säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskydds­institutet.

Alla som får borrelia ­drabbas inte av den svåraste formen, neuroborrelios. Den kan i värsta fall påverka nervsystemet och orsaka tillfälliga förlamningar. Men det är ändå viktigt att upp­söka vårdcentralen om man upptäcker en rodnad kring bettet.

– Det kan självläka också, men det är dumt att chansa. Även om det inte ser så ­farligt ut i början kan det ­ leda till både ledbesvär och allvarliga neurologiska ­besvär, säger Marika Hjertqvist.

Fästingarna som bär på borreliabakterien härjar i hela södra och mellersta Sverige och längs Norrlandskusten ända upp till Umeå. Bäst trivs de på fuktig­a platser med högt gräs, buskar och lövskog – om­råden där man bland ­annat plockar mycket bär och svamp.

Rekordmånga sjuka

Förutom borrelia sprider fästingar även sjukdomen TBE, som kan leda till svåra infektioner i hjärnan och nervsystemet. Var tredje vuxen som drabbas får långvariga och ofta bestående skador. Enstaka dödsfall ­förekommer.

Trots att det går att vaccinera sig mot TBE, har ­rekordmånga svenskar hittills drabbats av den fästingburna sjukdomen i år.

– Det bästa sättet att skydda­ sig mot fästingar är att ta på sig långbyxor och en lång­ärmad tröja om man ger sig ut i skog och mark och att ­alltid kontrollera kroppen när man kommer in, så att man inte har fästingar som kryper omkring, ­säger ­Marika Hjertqvist.

Så vet du om du har borrelia

Det första tecknet är en rodnad på huden runt fästingbettet som kan visa sig en till fyra veckor efter bettet.

Ungefär hälften får samtidigt någon form av irritation, som domningar eller klåda i det drabbade hudområdet.

Vissa blir trötta, får värk i huvud, leder och muskler, nacken och/eller låg feber.

Infektionen kan även drabba nervsystemet, neuroborrelios. I dessa fall är det vanligt att en del av ansiktet blir tillfälligt ­förlamat.

Så vet du om du har TBE –fästingburen encefalit

Det första tecknet ­visar sig en till två veckor efter fästing­bettet genom feber, trötthet, huvud- och muskelvärk. Besvären försvinner efter några dagar.

Efter att kortvarigt ­blivit frisk kan man insjukna­ igen med feber, huvudvärk samt symtom på hjärnhinneinflammation och/eller hjärn­inflammation.

Symtomen är illa­mående, yrsel, ljuskänslighet och ibland nackstelhet.

Man kan även få svårt att gå, talrubbningar och ­koncentrations- eller ­minnesstörningar.

Var tionde drabbas även av olika förlamningssymtom.

Tips – så skyddar du dig

Bär kläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt.

Stoppa ner byxorna i skorna eller i strump­orna.

Ät vitlök, det ska enligt en studie ha en avskräckande effekt på fästingarna.

Kolla igenom kroppen noggrant när du kommer hem efter att ha varit ute.

Ett bra sätt att skydda sig mot TBE är att vaccinera sig.