Ser du huset för alla träd ...?

Publicerad 2012-04-19

Barnens älskade lekhus klassas som byggnad – riskerar nu att rivas

Hänger löst  Trädkojan vid Smörlyckan i Lund har tagit över 300 timmar att bygga och är tre kvadratmeter stor. Men just storleken kan nu bli dess fall. Foto

Barnens älskade trädkoja vid Smörlyckan i Lund hänger löst.

Grannarna har länge kämpat för att den ska ­rivas – och nu tycks de få sin vilja igenom.

Grannarna på den lilla villagatan i Lund har kämpat i två år för att få bort den lilla kojan som är byggd i ett träd intill deras uppfart. Den är inte bara ful, tycker de, den skymmer dessutom sikten från vardagsrumsfönstret.

Men de har inte alltid varit lika negativt inställda, berättar kojans konstruktör:

– När vi började bygga den kom grannarna med en massa virke som vi kunde använda. Men sen när de tyckte att den blev för stor började de klaga, säger Tryggve Karlsson.

Vuxen kan stå i den

Byggnadsnämnden i Lund har tidigare diskuterat kojans existens, ­eftersom den står på ­kommunens mark, men har då kommit fram till att den ­inte behöver bygglov.

Men nu har även Mark- och miljödomstolen i Växjö sagt sitt. Rätten tycker att trädkojan är att anse som ett hus eftersom den har tak, väggar och golv.

Tryggve Karlsson berättar att barnens koja är totalt tre kvadratmeter och som högst 1,80 meter.

– Det är så att man som vuxen precis kan stå upprätt på ett ställe i den. Det är 15 grenar som går genom den och snedtak så det är ­inte helt lätt. Vuxna kan ­vara i den men man får ­krypa.

Byggt i 300 timmar

Kojan är figursågad efter trädet och bunden i trädgrenarna som går kors och tvärs genom den. Spik har endast använts mellan planken. Tryggve beräknar att det tog över 300 timmar att färdigställa den. Och numera finns även en 17 meter lång linbana från kojan och in i trädgården.

– I bland är det veckovis som barnen inte är där och i bland tio ungar hela tiden. Mycket barn och kompisar omkring som kommer hit, säger han.

Att grannarna misstycker till barnens lekplats har han inget att säga om. Men han tycker att Mark- och miljödomstolens beslut är fel.

”Vansinnig grund”

– Vad jag har förstått så verkar beslutet ha tagits på vansinnig grund ­eftersom de insinuerar att golvytan är på tio kvadratmeter.

Aftonbladet har varit i kontakt med grannarna som har avböjt att kommentera kojan.

När blir en koja en byggnad?

Ann Petersson, länsjurist med expertis inom plan- och bygglagen, säger att en byggnad är något man kan bo i.

–Den behöver inte vara förankrad i marken eller ens ha väggar på alla håll. Man kan lite slarvigt säga att om en människa kan vistas i den är det en byggnad.

Det finns inga krav på att byggnaden ska stå på marken. Det som avgör huruvida bygglov krävs är också närheten till grannarna.

En koja går däremot inte att jämföra med en friggebod. De får max vara 15 kvadratmeter och är inte avsedda för boende, så de kan byggas utan bygglov så länge de hålls 4,5 meter från grannen.

Fler kojor som prövats i rätten

22 meter höga LN Tower.

Den 22 meter höga sjuvåningskojan LN Tower i Sölvesborg tog Linus Nilsson 3,5 år att bygga. Kommunen ansåg att det var ett svartbygge. Linus Nilsson sökte och fick bygglov för bygget.

2007 byggde en Karlstadsfamilj en koja i trädgården. Då krävde grannarna bygglov. De fick rätt i länsrätten, men kammarrätten fastslog våren 2009 att kojan var en koja eftersom den var för liten och saknade tak.

Hundägare i Karlshamn byggde en hundkoja av en Andra kojor som prövats i rätten.