Ebola-sjuk rymde från sin karantän

Publicerad 2015-02-28

Fembarnspappan Augustin är död i ebola. När begravningsteamet kommer för att hämta honom skriker de anhöriga ut sin smärta.
Han fick hög feber, skakade och var okontaktbar, berättar en av hans döttrar.

Kampen mot ebola i Sierra Leone drabbades i veckan av ett hårt bakslag. På en vecka har 31 nya ebolafall bekräftats i en liten by utanför Makeni.

– Jag var i byn i går och man kan känna lukten av rädsla i luften, säger en sjukhusrepresentant till The Guardian.

Den senaste tiden har kampen mot ebola i Västafrika gått åt rätt håll. För varje vecka har antalet bekräftade ebolafall sjunkit och flera av Sierra Leones regioner har blivit friförklarade från sjukdomen.

Men så i veckan blommade sjukdomen upp på nytt i en liten by utanför Sierra Leones fjärde största stad Makeni.

– På söndagen hade vi bara fem patienter, det var jättelugnt, säger Bill Boyes, talesperson för ett sjukhus i Makeni, till The Guardian.

– Men plötsligt började ambulanserna anlända en efter en och de har kommit i ett sedan dess. Jag tror att vi har 50 patienter nu, varav 31 är bekräftade ebolafall, säger han.

Byn i karantän

Världshälsoorganisationen, WHO, har kopplat det nya utbrottet till en man som flytt från karantän i huvudstaden Freetown. Han skulle söka hjälp i den egna byn av en traditionell helare.

Flera av de som nu smittats tillhörde mannens familj.

Mannen själv, hans pappa och helaren har sedan dess dött, säger representanter för sjukhuset till The Guardian.

Byn utanför Makeni är en liten fiskeby med 500 invånare. Den ligger i närheten av ett hotell där många hjälparbetare bor. Rädslan är stor att ebolaspridningen ska ta ny fart. Byn har därför blivit satt i karantän av militären.

Följ ämnen i artikeln