”Helt plötsligt är det ett race”

Publicerad 2014-09-10

Politiska experter om opinionsläget

I en ny mätning slås det fast - avståndet mellan alliansen och de rödgröna krymper.

Tre av fyra opinionsanalytiker och statsvetare vågar inte längre säga vilket block som vinner:

– Helt plötsligt är det ett race, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Som Aftonbladet/United Minds väljarundersökning visade tidigare i går har S, V och MP:s övertag minskat - det skiljer 4,2 procent mellan blocken.

Och i en ny mätning som Demoskop gjort för Expressen visas liknande resultat. I Demoskopmätningen har stödet för Allianspartierna har ökat.

I mätningen får de rödgröna partierna 44,5 procent av väljarstödet, medan allianspartierna får 38,2 procent.

– Bland allianspartierna ser det nu ut att vara Folkpartiet och Centerpartiet som har lyckats locka väljare över blockgränsen, vilket i sin tur förändrar balansen, konstaterar Demoskops analyschef Peter Santesson till Expressen.

Aftonbladet har talat med tre opinionsanalytiker och en statsvetare om opinionsläget. På bara några dagar har avståndet mellan blocken halverats och ligger nu på mellan 4,2 och 5 procentenheter i tre olika mätningar.

”Lägst hängande frukterna”

Men även om tre av de fyra experterna nu ser en möjlighet att alliansen blir störst, så är ändå huvudtipset att de rödgröna vinner:

– När alliansen har ökat de senaste dagarna har det framför allt varit bland de osäkra som redan lutade åt det hållet. De har tagit de lägst hängande frukterna nu när de börjat öka. Men det är svårare att ta nästa steg. De osäkra väljare som är kvar står lite närmare vänstersidan, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Att alliansen hamnat i en positiv trend som kan locka fler väljare, håller experterna med om:

– Om ett parti upplevs vara en vinnare så kan det tippa över en del väljare. Det kallas band wagon-effekt på amerikanska. Men det är sådant vi snarare kan säga efter valet, det är för tidigt att kunna mäta det, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Tror inte Fi kommer in

Ingen av experterna – utom Carl Melin, som fortfarande ser möjligheten – tror att Fi kommer in i riksdagen:

– I dagsläget är det mindre än fem procents chans att de kommer in, säger Daniel Walther, doktorand i statsvetenskap och ansvarig för trefyranio.com.

Men de hade fyra procent i en mätning nyligen?

– Ja, men det resultatet låg inom felmarginalen, säger Walther.

Risken är nu att Fi stjälper de rödgröna, genom att rösterna på dem blir värdelösa. Men Carl Melin ser även andra möjligheter:

– Det kan absolut bli så om Fi landar på två, tre procent. Å andra sidan, om de skulle komma in, så är det omöjligt för alliansen att gå om de rödgröna.

Följ ämnen i artikeln