Nu växer avståndet

Publicerad 2014-09-06

Det rödgröna blocket ligger stilla. Alliansen backar.

Det gör att avståndet mellan blocken ökar med 1,7 procentenheter sedan sista veckan i augusti, enligt nya siffror från Aftonbladet/United Minds.

De rödgröna partierna är större än allianspartierna men skulle inte få majoritet i riksdagen om det vore val i dag, visar Aftonbladet/United Minds första veckomätning i september.

I undersökningen deltog 1 733 personer, från den 31 augusti till den 5 september.

Socialdemokraterna backar något, 0,8 procentenheter, men både Vänsterpartiet och Miljöpartiet går framåt något jämfört med förra mätningen. Sammantaget ligger det rödgröna blocket kvar på samma nivå som vid mätningen förra veckan.

KD går framåt

Kristdemokraterna är det enda allianspartiet som går framåt något, 0,3 procentenheter, och når sin högsta nivå sedan mätningarna inleddes efter förra valet.

Moderaterna ligger kvar på samma nivå som vid förra mätningen. Både Centerpartiet och Folkpartiet backar, 1,1 respektive 0,7 procentenheter.

Feministiskt initiativ ligger kvar på ungefär samma nivå som i förra veckan och har därmed en bit kvar till fyraprocentsspärren till riksdagen.

Andelen osäkra väljare ökar något jämfört med förra mätningen.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin (S) kommenterar siffrorna via sin presskontakt Miriam Abu Eid: "Den här mätningen säger två saker. Svenska folket vill ge regeringen Reinfeldt sparken. Och regeringens Reinfeldts enda chans att hålla sig kvar är med hjälp av Sverigedemokraterna."

Kritiserar Löfven

Moderaternas partisekreterare Kent Persson vill inte kommentera förändringarna utan kritiserar i stället Löfven.

– För varje debatt som går tydliggörs att Löfven saknar svar på samhällsutmaningarna och eftersom han inte har några vänner i politiken så är en röst på Löfven en röst på regeringskaos, säger han.

S-ledaren Stefan Löfven tycker inte att 30,5 procent duger för Socialdemokraterna.

– Nej, det är klart vi ska högre. Men vi har tid på oss.

Vad ska ni göra då?

– Vi fortsätter. Fokuset är rätt, det är jobb, skola och välfärd. Det är det som ligger högst hos svenska folket också.

Felix Åberg, opinionsanalytiker på United Minds, säger till Aftonbladet:

– Det mest anmärkningsvärda är att det händer så lite, att det ligger så still. Ingen sida lyckas röra sig ordentligt. Det tycks som om det varit relativt lite politik utan man försöker svartmåla varandra. Det är kanske viktigt för folk, men inget som får människor att byta parti.

– S och M lyfter inte. De tappar traditionellt sett under slutet av valrörelser. Det såg man även i EU-parlamentsvalet, att de tappade till mindre partier. C, KD och FP brukar bli nettovinnare.

Sverigedemokraterna är det parti som går framåt mest, 1,2 procentenheter sedan sista veckan i augusti.

– Många säger att Åkesson gjort bleka debatter, men det är inte säkert att hans väljare anser detsamma som "etablissemanget".

Ger ingen samlad bild

Den senaste veckans opinionsmätningar ger dock ingen samlad bild. I går morse presenterade Expressen/Demoskop siffror som visar att glappet mellan blocken landar på 11,5 procentenheter. Senare på kvällen kom SvD/Sifo med nya siffror, där gapet mellan blocken är betydligt mindre: 4,5 procentenheter. Blockskillnaden i Aftonbladet/United Minds mätning ligger på 9,0 procentenheter.

– Det man kan säga är att felmarginalen på blocknivå ligger på mellan två till tre procentenheter. Demoskop-mätningen är extrem åt ett håll, Sifo-mätningen åt ett annat. Tittar man på mätningar som lägger ihop flera undersökningar hamnar blockskillnaden på runt 8,9 procentenheter, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Olika undersökningar använder sig dessutom av olika typer av metoder och genomförs under olika perioder, enligt Melin.

Både Demoskop och Sifo använder telefonintervjuer, medan United Minds genomför mätningen genom onlineenkäter. Demoskop gjorde intervjuer mellan 5 augusti och 2 september, United Minds enkät genomfördes mellan 31 augusti och 5 september.

– Det finns alltid en slumpfaktor på ett par procentenheter. Det klokaste är att inte stirra sig blind på en mätning. Och om en mätning skiljer ut sig väldigt mycket åt något håll bör man nog vara lite skeptisk.

Följ ämnen i artikeln