Filippa Reinfeldt tar strid om makten

Publicerad 2014-10-15

M-profilen Filippa Reinfeldt utmanar nu Torbjörn Rosdahl om den mäktiga posten som finanslandstingsråd.

Kampen om vem som ska ta över som M-ledare i Sverige ser snart ut att vara över.

Men även i det viktiga Stockholms läns landsting blir det det strid.

M-profilen Filippa Reinfeldt utmanar nu Torbjörn Rosdahl om den mäktiga posten som finanslandstingsråd.

På riksnivå söker Moderaterna just nu efter en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt sagt att han ska avgå. En ny ledare ska väljas på en extra partistämma den 7 mars. Men den interna striden ser dock snart ut att vara över, med gruppledaren och ekonomiska talespersonen Anna Kinberg Batra som segrare.

M backade kraftigt i valet

Men även på andra håll inom partiet är det huggsexa om makten. I Stockholms läns landsting, där makten över sjukvården och kollektivtrafiken för cirka två miljoner människor ligger, blir det strid om den viktiga posten som finanslandstingsråd, rapporterar SvD.

I landstinget lyckades Alliansen behålla makten efter valet i september, men samtidigt förlorade man sin majoritet. Moderaterna backade kraftigt i landstingsvalet i Stockholms län, med nästan nio procentenheter, och finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl har varit ifrågasatt.

Reinfeldt tar strid om makten

Men nu står det klart att alla i den viktiga nomineringskommittén står bakom att han ska fortsätta. Men samtidigt tar M-profilen Filippa Reinfeldt, tidigare sjukvårdslandstingsråd, nu strid om den mäktigaste posten. Det hela avgörs på torsdag när M:s landstingsgrupp möts.

Enligt SvD står det nu närmast klart hur Alliansen planerar att regera landstinget i minoritet. För att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande planerar minoritetsstyret att söka samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i tunga frågor.