Åkesson tillbaka – kandiderar till partiledarposten

Publicerad 2015-05-09

Efter ett halvårs sjukskrivning gjorde SD-ledaren Jimmie Åkesson i dag comeback i offentligheten.

När han höll sitt vårtal i Stockholm meddelade han att han kandiderar för att leda partiet även framöver.

– Jag känner mig ganska väl förberedd samtidigt som jag har respekt för att jag måste ta det lite lugnt ett tag till, säger han.

Jimmie Åkessons framtid som SD-ledare har varit omdiskuterad sedan han sjukskrevs för utbrändhet efter valet i höstas. För några veckor sedan återvände han till jobbet, men har sedan dess mest ägnat sig åt interna möten. I en av få intervjuer han gjort, i SVT:s Skavlan, berättade han bland annat att han nu äter antidepressiva piller.

I dag gjorde han comeback i offentligheten när han vårtalade inför flera hundra SD-medlemmar och sympatisörer på Långholmen i Stockholm. I talet slog Åkesson fast att vill leda partiet även i framtiden. Han berättade att han meddelat ordföranden i partiets valberedning att han kandiderar för omval när SD möts för landsdagar i höst.

”Jag mår bra”

Efter talet utvecklade han för Aftonbladet:

– Jag mår bra och det ska man kanske göra när man har fått vila upp sig. Men samtidigt har jag sagt att jag måste återgå i tjänst i min egen takt. Jag kan inte rusa för det finns stor risk för bakslag. Man måste ha stor respekt för den här typen av diagnoser som jag fått, säger han.

Trots detta vill han alltså leda partiet i framtiden.

– Man kan så klart aldrig veta om jag blir sjuk igen, men man kan inte veta att det inte händer någon annan heller. Men jag har erfarenhet nu, jag är vaksam på de signaler man kan få. Jag vet vad jag ska leta efter och hur jag ska hantera stress. Jag känner mig ganska väl förberedd samtidigt som jag har respekt för att jag måste ta det lite lugnt ett tag till.

Till angrepp mot regeringen

I sitt tal gick Åkesson till hårt angrepp mot regeringen och Decemberöberenskommelsen. Han välkomnade dock Moderaternas utspel från igår, där man meddelade att man vill införa temporära uppehållstillstånd.

– Det är bra men långt ifrån tillräckligt, säger SD-ledaren.

Under Åkessons frånvaro har gruppledaren Mattias Karlsson hoppat in som vikarierande partiledare. Han var i dag mycket glad att Åkesson är tillbaka.

– Det är viktigt både för interna moralen och väljarstödet. Jimmie är större än vad partiet är, han är väldigt populär, säger Karlsson.

ANNONS