Här är Fredrik Reinfeldts nya liv - så lever han efter avgången

Uppdaterad 2015-06-30 | Publicerad 2015-06-29

VISBY. Säpo-bilen har ersatts av en Fiat 500 C, korvgrytan kompletterats med fisk och i stället för att regera ägnar han sig nu åt att skriva bok och föreläsa.

Aftonbladet har kartlagt Fredrik Reinfeldts nya liv.

I dag är han på plats i Almedalen - utan politiska uppdrag.

– Det känns bra, säger han.

För första gången besöker Fredrik Reinfeldt Almedalsveckan på Gotland utan politiska uppdrag.

I kväll håller han en föreläsning om bostadsutvecklingen i Sverige på ett evenemang som ett byggbolag arrangerar. På den efterföljande festen spelar även ett återförenat Just D.

Men redan på förmiddagen deltog Reinfeldt i ett seminarium om svensk lönebildning arrangerat av fackförbundet Unionen.

Ex-statsministern berättade efteråt att det känns bra att vara på plats i Visby.

– Jag kan ju välja frågor nu. Det här tycker jag är en jätteviktigt fråga. En välfungerande lönebildning har varit en grundpelare för att bygga svensk ekonomi till den styrka den har i dag. I dag är det många som vill ifrågasätta detta och vill röra om, då tror jag vi kommer ut på ett gungfly. Därför tycker jag att det kändes väldigt bra att komma hit och dra en del av erfarenheterna och vad vi kom ifrån, säger han.

Mycket har hänt sedan Reinfeldt på valnatten förra året meddelade sin avgång – både som statsminister och partiledare. Vid årsskiftet lämnade han riksdagen där han suttit sedan 1991 och strax därefter valdes Anna Kinberg Batra till hans efterträdar.e som M-ledare.

Redan i höstas berättade Reinfeldt att han skulle ta ett år för att ”ställa om”. Samtidigt meddelades att han bestämt sig för att skriva en bok om sina 25 år inom politiken.

I en intervju med Aftonbladet i våras avslöjade Reinfeldt att titeln på alstret, som ges ut i höst, blir ”Halvvägs”. Den förre M-ledaren har också skaffat sig en egen hemsida och sagt att han i framtiden ska ägna sig åt rådgivning och föreläsande.

Föreläser och skriver bok

Under våren har han föreläst vid flera tillfällen.

– Han försöker komma i gång lite med sitt företag, men boken tar mycket tid, uppger en källa.

En uppgiftslämnare säger att ex-statsministern just nu ”positionerar sig som talare och estradör i ordets positiva bemärkelse” när han är ute och föreläser.

Reinfeldt har också slagit fast att han inte kommer att arbeta som lobbyist, något som inte är ovanligt att gamla toppolitiker gör.

– Han känner sig inte heller hemma i den rollen. Han gillar inte den sortens människor, det har han aldrig gjort, säger en källa med insyn.

Reinfeldt är även en av årets sommarpratare i P1, den 13 augusti ska han ”reflektera över stora livsförändringar”.

Men även på det personliga planet har den förra M-ledarens iv vänts upp och ned. Den 23 februari i år, knappt tre år efter att det stod klart att Fredrik och hans fru Filippa Reinfeldt gick skiljda vägar, briserade kärleksbomben.

Efter månader av rykten bekräftades att Fredrik Reinfeldt har en relation med Roberta Alenius, som under många år arbetade som hans presschef och som inom kort börjar jobba som kommunikationschef på Telia Sverige.

– Roberta och jag är arbetskamrater sedan många år. Det har efter hand gått över i djup vänskap. Vart det för oss nu vet jag inte ännu, men Roberta är en fantastisk kvinna, skrev Reinfeldt i ett sms.

Har kontakt med sin efterträdare

Flyttlasset från statsministerbostaden i Sagerska huset gick redan i höstas – till den trerummare i Täby centrum som han köpte redan 2013 för 3 140 000 kronor.

Reinfeldt har berättat att hans helger nu är lugnare än under regeringsåren. Samtidigt slipper han nu skjutsas runt av Säkerhetspolisen.

I höstas hämtade han ut en ny bil, en svart Fiat 500 C, en cabriolet i retrovariant.

Under regeringsåren berättade Reinfeldt vid flera tillfällen att korvgryta var hans favoriträtt. Men enligt vad Aftonbladet erfar har han sedan avgången även börjat laga mer fisk.

Reinfeldt har sedan valnatten inte velat kommentera svensk inrikespolitik över huvud taget. Men han har kontinuerlig kontakt med sin efterträdare.

– Vi har en god relation där vi hörs och ses ibland. Det förekommer att han ger tips, men vilka de är stannar mellan oss, säger Anna Kinberg Batra.

När Fredrik Reinfeldt avslöjade att han skulle lämna posten som M-ledare var kritiken hård inifrån hans eget parti. Under den mycket turbulenta politiska hösten stod partiet i praktiken utan ledare. Men med tiden har kritiken lagt sig.

– Irritationen har gått över, han är väldigt lite närvarande i samtal mellan partikamrater. Något skämtsamt kan man säga att man snart pratar om honom som man gör om Arvid Lindman, uppger en partikamrat.ju

Reinfeldts intressen

FOTBOLL OCH DJURGÅRDEN

Fredrik Reinfeldt är en stor supporter av Djurgården, både när det gäller fotboll och ishockey. Under regeringsåren syntes han ofta på smatcher, både med Djurgården och med landslaget. Under Sveriges legendariska upphämtning mot Tyskland i Berlin (matchen slutade 4-4) sågs den svenska statsministern fira besinningslöst på läktaren bredvid en leende förbundskansler Angela Merkel.

”LET'S DANCE”

Reinfeldt har i intervjuar berättat att hans helger i dag ger mer tid åt annat än politik. När han intervjuades i ”Hellenius Hörna” i TV4 avslöjade han att gärna tittar på ”Let’s Dance” och att han gjort det tillsammans med radarpartnern Anders Borg, finansminister 2006-2014, över en öl.

LÄSNING

Reinfeldt har sagt att han gärna läser böcker, när tid finns. För några år sedan berättade han att han läst fyra alster av deckardrottningen Camilla Läckberg på raken under en semester.

Men han läser även politiska biografier. I en intervju med Aftonbladet, om arbetet med sin egen bok, berättade Reinfeldt att han var väldigt road av Tony Blairs memoarer.

– Jag kände igen mig lite, han beskriver hur han utmanar ett eget parti som har en egen kultur. Det tycker jag var väldigt roligt och lärorikt att läsa. Det kommer att gå igen lite i min bok också.

TRÄNING

Inför valsegern 2006 bantade Reinfeldt med hjälp av matlådor. 2013 sa han så här om sin då synliga viktnedgång.

– Jag tränar på gym. Fast jag gör inte bara det, jag håller mig i trim på olika sätt. Det är viktigt och ett bra sätt att förbereda sig för ett långt och bra valår.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Reinfeldt de senaste åren synts nästan varje morgon på ett gym i centrala Stockholm. I sällskap med Säpo-vakter har han setts använda både löpband, crosstrainer och en rad andra maskiner.

BARNEN

De tre barnen - Ebba, Gustaf och Erik - upptar mycket av ex-statsministern tid. Hans äldsta, Gustaf, går i faderns fotspår och är aktiv i Moderaterna.

STÄDNING

Reinfeldt har vid flera tillfällen slagit fast att städning i praktiken är hans största intresse. I en uppmärksammad intervju i Aftonbladet 2008 berättade han att han blir ”glad av att diska och städa”.

– Den sanna tillfredsställelsen för den som städar, det är att vara i hörnen. Bakom soffan och in i hörnen. Där kan man hitta en dammskatt. Det ger högre motivation, sa han.