SAS-plan på väg till USA tvingades nödlanda

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-12

Ett SAS-plan på väg till USA tvingades nödlanda på Grönland.

Planet var på väg från Stockholm till Chicago.

– Vi satt på planet och hade precis passerat Grönland när allt blev svart, säger passageraren Petra Viklund till Aftonbladet.

Planet SK 945 var på väg från Stockholm till Chicago. Vid 21.30-tiden hade planet precis passerat Grönland och var på väg ut över öppet hav.

– Vi satt på planet och allt blev svart, sedan kom ett meddelande om att vi fick vända om till Grönland, säger passageraren Petra Viklund.

Kände röklukt

Anledningen ska ha varit ett elfel, orsakat av en kortsluten kaffemaskin.

Enligt Anna Nielsen på SAS pressjour så ska piloten ha tyckt att det luktat rök i planet.

– Det var ingen rök, men det luktade. Då bestämde sig piloten att vända planet. Vi tror att lukten kom från en kaffemaskin, säger hon.

”Charterapplåder”

Enligt Petra Viklund höll sig alla ombord på planet lugna.

– Det var ingen panik på planet, det var väldigt lugnt och städat. Sedan var det charterapplåder när det landade, säger Petra Viklund.

När Aftonbladet pratade med Petra Viklund väntade passagerarna på besked om de skulle få åka vidare till Chicago eller om de skulle få tillbringa natten i Kangerlussuaq, på västra Grönland.

– Vi ska få veta mer inom en timma, säger Petra Viklund.

”Säkerheten oerhört viktig”

Vid 23.20 stod det klart att de 146 passagerarna och de tio besättningsmedlemmarna kommer få stanna på Grönland över natten.

– Säkerheten är oerhört viktig för oss och undersökningen tar tid. Det betyder att de kommer behöva stanna över på hotell i natt, säger Anna Nielsen på SAS pressjour.

Följ ämnen i artikeln