Styrräntan ligger kvar på rekordlåg nivå

Publicerad 2015-12-15

Sparekonomen efter beskedet: Så får du ner din boränta

Den rekordlåga reporäntan ligger kvar.

Men det innebär inte att bolånarna kan ligga på latsidan.

– Det är viktigt att vara aktiv och pruta på räntan, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Här är hans bästa förhandlingsknep.

Det extrema har blivit det nya normala.

I februari tog Riksbanken det historiska beslutet att införa negativ ränta. Sedan dess har reporäntan, som är Riksbankens viktigaste styrränta, sänkts ännu mer vid olika tillfällen.

Sedan i somras har reporäntan legat på -0,35 procent.

Kan göra mer

I dag meddelade Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, att räntan kommer att ligga kvar på den rekordlåga nivån. Orsaken är att ekonomin i Sverige utvecklats bättre än banken tidigare räknat med. Dessutom fortsätter inflationen att stiga, något som är centralt för Riksbanken.

Men det kan komma nya åtgärder framöver.

”Det finns också en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena”, skriver Riksbanken i sitt beslut.

Köpen av statsobligationer kommer att fortsätta. Det innebär att Riksbanken kommer att köpa obligationer för totalt 200 miljarder kronor fram till halvårsskiftet 2016.

Aftonbladet Spara smart genomförde en enkät bland bankernas experter inför dagens besked. Prognoserna pekade åt olika håll: Hälften av de tillfrågade trodde på en ny sänkning, den andra hälften räknade med att Riksbanken skulle låta räntan ligga still.

En av dem som prickade rätt var Nordeas chefekonom Annika Winsth:

– Riksbanken har stimulerat klart och räntebotten är därmed nådd.

Kommer stiga långsamt

Räntan kommer att börja stiga först framåt hösten 2017, enligt Riksbankens prognos.

Och när räntan vänder uppåt kommer det gå långsamt. Det tror i alla fall Avanzas sparekonom Claes Hemberg, som chattade med Aftonbladets läsare efter räntebeskedet.

– Först om tre-fyra år väntar vi oss mer normala räntor. Då blir det tre-fyra procent boränta. Det vill säga dubbelt upp mot i dag. Så ladda för det. Det är normalräntan vi ska tåla. Att tåla dagens låga räntor ska inte vara särskilt svårt, hoppas jag, säger Claes Hemberg.

Viktigt att pruta

Men trots ränteläget flaggar Claes Hemberg för att bankerna kan komma att försöka smyghöja sina boräntor. Därför är det viktigt att kunderna fortsätter att vara aktiva.

När det gäller att pressa räntan är det beprövade knep som gäller: Kolla upp vad snitträntorna är, ring de tre bankerna som ligger lägst och förhandla.

För snacket med banken har Hemberg en rad tips:

– Pruta är som vilken skola som helst. Du lär lyckas med 0,2 procentenheter första gången och sedan blir du bättre nästa gång. Lägg någon timme på det. Se till att du har koll på lånets storlek, din lön och belåningsgraden. Detta är utgångspunkten för den som förhandlar lån. Och se fram mot en bra timlön. Snittprutaren plockar hem 8 000 kr per år. Det är bra betalt för en eller två timmar i telefon.

För Aftonbladets läsare avslöjade också den profilerade sparekonomen vad hans egen boränta ligger på:

– Just nu har jag 1,29 procent. Det är något under snittet för tremånaders som nu är 1,58 procent. Över det borde ingen betala.