FN:s organ slår larm: ”Vi är panka”

Publicerad 2015-09-07

António Guterres, FN:s flyktingkommissarie.

Flyktingströmmen är den största sedan andra världskriget.

FN:s flyktingkommissarie António Guterres kallar situationen för ohjälplig och slår larm:

– Vi är panka, säger han till The Guardian.

Enligt The Guardian står FN:s humanitära organ på randen till konkurs.

Pengarna räcker inte till att bistå de miljontals människor som är på flykt från inbördeskriget i Syrien. Enligt FN:s flyktingkommissarie António Guterres är det framför allt flyktingläger i gränsländerna Libanon och Jordanien som präglas av försämrade förhållanden.

”Vi är panka”

De humanitära FN-organens åtgärdsplan för de syriska flyktingarna beräknas kosta 11 miljarder kronor. Åtgärdsplanen är endast finansierad till en tredjedel, skriver The Guardian.

I budgetarna finns det inte täckning för de ökande behoven som är en följd av flyktingkrisen, uppger flyktingkommissarien.

– Den humanitära gemenskapen i världen fungerar – som helhet är man mer effektiv än någonsin tidigare. Men vi är panka, säger Guterres till The Guardian.

Medger misslyckande

Flyktingar från länder som Somalia och Sudan i Afrika drabbas också hårt av pengabristen och man har tvingats skära ned på olika hjälpinsatser, bland annat på sjukvård i Irak.

– Vi vet att vi inte gör tillräckligt, vi misslyckas med grundläggande behov. Situationen är bortom ohjälplig. Tittar man på hur många barn vars liv dramatiskt påverkas av undernäring och brist på psykosocialt stöd ser man att det här redan sker, säger Antonio Guterres.

Flyktingkommissarien vill att stadgarna ändras så att FN:s medlemsländer kan utföra fler regelbundna utbetalningar till organen vars verksamhet i nuläget till störst del finansieras av privata donationer.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset