Klarna tecknar kollektivavtal

Publicerad 2023-11-03

Klarna tecknar kollektivavtal.

Därmed är strejkvarslet avblåst.

– Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Vd:n Sebastian Siemiatowski.

Efter sex månaders förhandlingar är kollektivavtalet i hamn.

På fredagskvällen meddelade parterna att man kommit överens om ett nytt avtal som ska gälla från och med 2024.

– Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan, säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna.

Parterna hade fram till 7 november på sig att komma överens, annarshotade fackförbunden Unionen och Sveriges ingenjörer att gå ut i strejk. Nu ser Klarnas Unionsordförande Sen Kanner fram emot att förbättra arbetsplatsen:

– Det allra viktigaste för oss har varit att medlemmarna ska få inflytande på arbetsplatsen. Med ett kollektivavtal på plats får vi nu möjlighet att påverka hur vi har det varje dag på jobbetm säger hon.

”Visar vägen för techbolag”

Även Sveriges ingenjörer är nöjda med avtalet:

– Vi välkomnar Klarna in i den svenska modellen och ser fram emot ett gott samarbete. Med ett kollektivavtal på plats stärker vi inflytandet för de anställda på Klarna samtidigt som vi tryggar villkoren. Genom dagens beslut manifesterar Klarna samhällsansvar och visar vägen för starka svenska techbolag, säger förhandlingschefen Camilla Frankelius.

Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln