Åtalas för avrättning av obeväpnade i Syrien

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-03-05

Åtalet som lämnats in till Blekinge tingsrätt gäller händelser i Syrien under perioden maj–juni 2015. Arkivbild.

En syrisk medborgare bosatt i Blekinge åtalas för att under IS-flagg ha avrättat två obeväpnade personer i Syrien 2015. Enligt åtalet ska han också ha skändat en avliden person, som släpades efter en tutande bil och bands fast vid en lamppost på ett torg.

Mannen, som kommit till Sverige som asylsökande, åtalas för grov krigsförbrytelse – ett brott som kan ge livstids fängelse – alternativt medhjälp till grov krigsförbrytelse.

Han nekar till brott.

Svensk polis började utreda händelserna, som utspelade sig i Al-Sawana i Syrien 2015, efter ett tips från den ickestatliga organisationen Commission for International Justice and Accountability.

Tyskland och Belgien

– Den här organisationen hade samlat in uppgifter om några händelser i den här byn Al-Sawana, säger senior åklagare Ulrika Bentelius Egelrud.

Utredningen har bedrivits i samarbete med polisen i Tyskland och Belgien, där åtal också är på gång mot personer som misstänks ha varit inblandade i samma händelser.

I det svenska åtalet beskrivs hur två tillfångatagna, obeväpnade personer som försetts med ögonbindlar tvingades ner på knä på ett torg och avrättades. Bland åskådarna fanns barn.

Åklagarna vill att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar, av hänsyn till de pågående utredningarna i Belgien och Tyskland. Om mannen fälls vill de att han utvisas.

”Fabricerade uppgifter”

Försvarsadvokat Thomas Olsson understryker att mannen anser att anklagelserna är ogrundade och att uppgifterna som lämnats om honom är fabricerade. Mannen har begärt kompletteringar av förundersökningen, men åklagarna har inte gått honom till mötes, enligt advokaten.

– Det innebär enligt försvarets uppfattning att man äventyrar hans möjligheter till en rättvis rättegång.

Följ ämnen i artikeln