Irritation i SD efter Buschs utspel: ”Våra mandat som gör att hon har sitt fina jobb”

Publicerad 2024-03-19

Irritationen växer i Sverigedemokraterna efter Ebba Buschs utspel mot Jimmie Åkesson.

Enligt källor har SD tydliggjort sitt missnöje på flera nivåer i regeringssamarbetet.

– KD behöver veta sin plats. Det är våra mandat som gör att Busch har sitt fina jobb, säger en SD-källa.

Ebba Busch tonade ner ordväxlingen med Jimmie Åkesson när hon fick frågor i samband med en pressträff om energipolitik på tisdagsförmiddagen.

– Jag har bra relation till Jimmie Åkesson, jag har haft det i många år. Vår relation tål att han säger sitt och jag säger mitt. Jag är karl nog att kunna ta en rak kommunikation, sa Busch.

Elva timmar tidigare var tonen betydligt hårdare. I ett inlägg på X anklagade hon Åkesson för att vara ”passivt aggressiv” och ägna sig åt ”snöflingebeteende”. Det sistnämnda är en term som används nedsättande för att beskriva någon som lättkränkt och överkänslig.

Ordvalen har inte tagits emot väl i Sverigedemokraterna.

– Jag börjar bli irriterad på Kristdemokraternas ton i media, säger en källa och tillägger att Busch har så lågt väljarstöd att hon borde passa sig för att reta upp SD.

– Hon borde veta bättre än att bita den hand som föder henne. Det är också oklädsamt hur hon ser ner på långt över en miljon svenskar som röstat på Sverigedemokraterna.

Vice statsminister Ebba Busch (KD).

”Konflikten gynnar båda partierna”

En annan SD-källa säger att många i partiet blev upprörda över Alice Teodorescu Måwes uttalande, som var upprinnelsen till konflikten. Det var därför viktigt för Jimmie Åkesson att markera.

Källan tillägger att det Åkesson och Busch vanligtvis har en mycket bra relation. Därför kan bråket mellan dem också ses som ett medvetet sätt att skapa en konfliktyta inför EU-valet.

– Jag tror att konflikten gynnar båda våra partier just nu och jag tror inte samarbetet är i fara. Är det något parti vi samarbetar bra med är det just KD, säger SD-källan.

En person i KD-ledningen säger att det var särskilt viktigt för Ebba Busch att markera mot Jimmie Åkessons påståenden om att KD skulle ha vänt kappan efter vinden i migrationspolitiken.

Det anspelar också på den större debatt som pågår mellan S och M om vilket parti som la om den svenska migrationspolitiken.

– De passar på nu eftersom det är EU-val, men Ebba måste markera, säger personen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Ingen protest – ”skickar inte papper till varandra”

Källan anser också att SD reagerat orimligt högljutt på Alice Teodorescu Måwes uttalanden i DN-artikeln som legat till grund för bråket.

– Egentligen borde SD inte bli så berörda av det här. Men de sätter bilden av att Alice skulle vara kritisk mot SD. Det stämmer ju inte. Hon har varit för ett samarbete länge.

Enligt flera källor i båda partierna har samtal förts mellan partigränserna, där SD ska ha markerat sitt missnöje med Teodorescu Måwes intervju.

– Om det här blir ett mönster så får vi prata om det mer, säger en SD-källa.

Frågan kommer enligt uppgifter till Aftonbladet även lyftas i samordningskansliet, där representanter för M, KD, SD och L sitter.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman förnekar dock uppgifter i Expressen och DN om att SD skulle ha lämnat in en protest.

– Vi sitter inte och skickar papper till varandra, säger han.

– Att jag plockar upp telefonen och lämnar synpunkter och feedback på de andra partiernas uttalande i pressen är en del av vardagen. Jag tycker det är självklart att reagera på så insinuanta påhopp.

Alice Teodorescu Måwe (KD) tillsammans med Ebba Busch.