Klimatsprickan i oppositionen: ”Ynkligt”

Publicerad 2024-01-17

Statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under dagens förtroendeomröstning i riksdagen.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet var enat: klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) skulle röstas bort.

Men partierna saknade tillräckligt med stöd i riksdagen och Socialdemokraternas val att inte rösta bort ministern väcker stor frustration inom oppositionen.

– Det är ynkligt av Socialdemokraterna att inte ställa sig bakom det här, säger Centerns Rickard Nordin.

På onsdagsförmiddagen röstade riksdagen om förtroendet för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Anledningen var att C och MP väckt misstroende och backats av V.

Statsrådet klarade sig dock med bred marginal: 66 för, 172 emot och 104 avstod. Sju ledamöter var frånvarande.

Socialdemokraterna stod för de 104 röster som avstod. Att oppositionen därmed inte lyckats samla sig om synen på regeringens klimatpolitik, retar Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor, Rickard Nordin.

– Det är ynkligt av Socialdemokraterna att inte ställa sig bakom det här. Lyssnar man på dem så delar de inte politiken och de vill inte ha den här regeringen, ändå är de beredda att tolerera den, säger han.

Vad betyder det att oppositionen inte kan samlas om klimatpolitiken?

– Det är skillnad på att inte samlas kring klimatpolitiken och samlas mot regeringens klimatpolitik. Det senare hade varit fullt rimligt att klara.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) under förtroendeomröstningen i riksdagen.

”Jag är besviken”

Partikollegan Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson och medlem i partistyrelsen, har en liknande syn på saken.

– Det här visar att vi är ett grönt parti som kommer att driva Socialdemokraterna framför oss.

Även Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén är besviken på den forna regeringskompanjonen.

– Ja, jag är besviken, säger han.

– Jag är förvånad över att de inte tar klimatfrågan på större ansvar. Jag hade hoppats på en enad opposition, att vi kunde sätta tryck på ledamöter i Liberalerna som tycker att den här regeringen har gått helt fel och inte tycker att de tar det här på allvar.

Är ni splittrade i oppositionen i synen på klimatpolitiken?

– Jag hoppas att Socialdemokraterna står bakom all den klimatpolitik vi har och kommer att ha framåt, men det visar ju att de inte tar det här riktigt på samma allvar som vi gör.

Inget organiserat samarbete

Språkrörskollegan Märta Stenevi säger att hon respekterar S beslut, men att hon inte delar uppfattningen som S har om hur frågan ska hanteras.

– De får står för sina ställningstaganden. För oss är det här en fullständigt avgörande fråga. Klimatministern är ansvarig. Hon väljer att inte följa riksdagens klimatmål.

Centerledaren Muharrem Demirok vill inte veta av att det skulle finnas något samarbete alls om klimatpolitiken inom oppositionen.

– Vi har inte något organiserat samarbete inom oppositionen, säger han.

– Jag är besviken över att klimatfrågan inte hanteras mer seriöst, säger C-ledaren vidare.