Bilden avslöjar: Solen är en solig typ

Publicerad 2022-10-29

Verklighetens Teletubbies-sol eller kanske en pumpas grin lagom till Halloween?

En bild på solens leende har i veckan väckt varma känslor.

Men leendet är lite lömskt – en solstorm kan nämligen vara på väg mot jorden.

Nasa:s satellit fångade i veckan solen på bild – och möttes av ett stort flin. Bilden publicerades under onsdagen på Twitter av den amerikanska rymdmyndigheten som skrev att ”leendet” orsakats av solstormar på solens yta.

Fotot togs av Nasas Solar Dynamics Observatory som har i uppdrag att bevaka solens aktivitet eftersom den till stor del kan förutsäga hur vädret blir i rymden. Observatoriet mäter bland annat vad som sker i solens inre, atmosfären runt solen samt solens magnetfält och energiproduktion, enligt The Guardian.

På Twitter fick bilden många reaktioner: en användare menade att detta var solen från barnprogrammet Teletubbies, en annan liknade solens grin vid en pumpas kring Halloween.

Lömskt leende

Men trots sitt vänliga leende finns det anledning att vara vaksam. Flera experter varnar för att de svarta fläckarna kan vara tecken på att en solstorm som kan slå mot jorden under lördagen.

Enligt sajten Spaceweather.com kommer en trefaldig ström av solvind att röra sig från solen mot jorden under helgen och orsaka en solstorm. En solstorm deformerar jordens magnetfält och brukar bland annat kunna leda till ökat norrsken.

Följ ämnen i artikeln