Ryssarna drar sig tillbaka från Cherson: ”Stort nederlag”

Publicerad 2022-11-09

De ryska styrkorna drar sig tillbaka från Cherson, meddelar den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Tidigare hette det att ryssarna var på plats för att ”stanna för alltid”.

– Det här är ett oerhört stort nederlag, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ukraina

De ryska styrkorna håller på att lämna Cherson – den enda regionhuvudstaden i Ukraina som ryssarna intagit sedan den 24 februari.

Den ryske befälhavaren i Ukraina, Sergej Surovikin, föreslog i direktsänd rysk tv inför den ryske försvarsministern att styrkorna skulle dras tillbaka, och försvarsminister Sergej Sjojgu gick med på det, enligt tidningen Meduza.

– För oss är de ryska soldaternas liv och hälsa alltid högsta prioritet, Vi måste också ta hänsyn till hoten mot den civila befolkningen, säger försvarsminister Sergej Sjojgu.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.

Enligt general Surovikin var beslutet tufft att fatta, men han anser att det ”under nuvarande omständigheter” är omöjligt att försörja Cherson och få staden att fungera. Därför dras de ryska styrkorna tillbaka till den vänstra sidan av floden Dnjepr. Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti säger han:

– Efter att ha tagit alla fakta i beaktande föreslår jag att vi lägger försvaret på vänstra sidan av floden Dnjepr. Jag förstår att det är ett mycket svårt beslut. Men på det viset håller vi våra trupper vid liv samtidigt som vi bevarar stridsdugligheten hos hela vår stridsgruppering, vilket är svårt att göra på den högra strandens begränsade utrymme. Dessutom befriar vi på det viset krafter som kan användas mer aktivt i andra delar av den operativa zonen.

”Manövern genomförs inom kort”

Han säger också att ”manövern kommer att genomföras inom kort” och tillägger att 115 000 personer redan har förflyttats från Cherson-regionen.

Enligt Surovikin har Ukraina förlorat 9 500 döda och sårade soldater sedan augusti, samtidigt som de ryska förlusterna enligt honom är ”sju-åtta gånger mindre”.

Putins plan faller

Svenske överstelöjtnanten Joakim Paasikivi kommenterar händelseutvecklingen:

– Det här är ett oerhört stort nederlag. Militärt för att man då har man gett upp alla möjligheter, även om de har varit osannolika, att fortsätta längs Svarta Havs-kusten och hota Mykolaiv och gå vidare mot Odesa.

Enligt Joakim Paasikivi kan reträtten bara tolkas som ett stort ryskt nederlag.

– Men även politiskt, det här var ju den första staden man tog. Det här är ju ett tydligt tecken på att Putins plan inte håller, i synnerhet som det annekterade Cherson-områdets huvudstad nu befrias av ukrainarna. Det pekar ju också på det absurda i den ryska föreställningen att man kan gå in och erövra mark och hävda att det är ens egen, säger Paasikivi.

När partisekreteraren för Enade Ryssland, Vladimir Putins maktparti, besökte Cherson i maj sade han:

– Ryssland är här för alltid. Det finns inga tvivel om det, sade partisekreteraren Andrej Turtjak då.

Den 30 september skrev Vladimir Putin under överenskommelsen om att Cherson-området tillhörde Ryssland. Då hette det att 87 procent av befolkningen hade röstat för att området skulle bli ryskt.

Brända jordens taktik

Ryske befälhavaren i Ukraina, general Sergej Surovikin, drar tillbaka sina trupper från Cherson.

Joakim Paasikivi konstaterar att den senaste tidens rapporter om att ryska styrkor förstört broar i Cherson-området är ett tecken på ”den brända jordens taktik” när man drar sig tillbaka.

Under onsdagen kom också rapporter om att ytterligare fem broar sprängts i Cherson-området av ryska styrkor, för att försvåra de ukrainska styrkornas framryckning efter återtåget.

En ukrainsk civil, Yuri Shapovalov, ror en båt med varor och med en ukrainsk soldat över en flod i Cherson. Alla ryska medborgare har evakuerats från området.

Den ukrainska Telegram-kanalen Politika Strany rapporterar om hur de ukrainska styrkorna agerar efter det ryska beskedet:

– Våra trupper rör sig i byar som låg bakom den ryska frontlinjen. Där finns inte längre några motståndare. Därför förekommer inte heller några stridigheter där. Men rörelsen framåt försvåras av att territoriet är totalt minerat. Därför rör sig trupperna mycket försiktigt.

Under onsdagen kom uppgifter om att Kirill Stremousov, rysk kollaboratör och den näst högste administratör i Cherson-regionen under ockupationen, har dött i en bilolycka, enligt BBC Russian Service.

Före den ryska invasionen var Stremousov politiker med lågt stöd i området, och en av ledarna i den ukrainska kampanjen mot coronavaccineringar. 2019 anklagades han för att ha anfallit en tidningsredaktion i området med tårgas.