Svenske Jan-Ove mitt i jättebranden i spanskt turistparadis

Publicerad 2023-02-14

Storbrand på camping i det spanska området Bolnuevo i Mazarro.

Ett helt område av husvagnar har brunnit ned på en spansk turistcamping i Bolnuevo.

Svensken Jan-Ove Ericsson skar bort förtältet med en kökskniv för att undkomma exploderande gastuber.

– Det är katastrof, många husvagnar brann upp, säger han.

Övervintraren Jan-Ove Ericsson var en av alla de turister på campingen Playa Mazarron, i det spanska området Bolnuevo i Mazarron, som vaknade till av en stor smäll under natten mot tisdagen.

Lågor från en husvagn växte sig snabbt till en våldsam brand, rapporterar lokala medier. Räddningstjänsten larmades ut till platsen runt klockan 02.

Lågorna var synliga på långt håll, skriver Murcia today.

– Jag väckte frugan och såg att det brann för fullt. Det luktade hemskt av röken. Det var säkert 30 meter höga lågor bara 50 meter bort från vår husvagn. Stora flagor glödde och gastuber exploderade i luften, säger han.

Ett helt ”kvarter” av husvagnar har brunnit ned, rapporterar Murcia today. Tre personer har skadats i branden, men ingen är allvarligt skadad.

– Det är katastrof, säger Jan-Ove Ericsson som lyckades fly brandinfernot.

Skar bort tältet med kökskniv

Flera av turisterna har behövt förflyttas till andra husvagnar och boenden.

“Runt 40 husvagnar och några bilar brann upp. Det var bara att klä på sig och gå ut på stranden”, skriver en av turisterna på sina sociala medier.

– Det är katastrof, väldigt många vagnar och fordon står nära parkerade. Det finns inga särskilda bestämmelser här om avstånd, säger Jan-Ove Ericsson.

Lågorna rörde sig snabbt mot Jan-Oves husvagn. Han tog därför beslutet att skära bort förtältet med en kniv, berättar han.

– Jag såg hur det rörde sig mot oss och vinden låg på. Min tanke var att brinner bilen upp har vi ingenstans att sova. Så jag skar bort förtältet och så drog vi därifrån direkt. Andra turister tog vattenslangar och spolade på bilarna i hopp om att det skulle gå bra, säger han.

Hundratals bilar lämnade campingen i panik.

”Körde i brinnande bil”

Omkring 100 bilar lämnade campingen i panik, berättar han

– En tysk kille var alldeles chockad och körde i en brinnande bil. Hela sidan hade smält av elden, fönstren hängde i plast.

Branden kunde släckas senare på tisdagsmorgonen.

– Det är tråkigt när sådant händer, men vi får vara glada för att vi är vid liv. Vi hoppas på att få fortsätta äta paella och spela boule på campingen framöver, säger Jan-Ove.

Följ ämnen i artikeln