Här skryter statssekreteraren om sitt tjuvfiske

Publicerad 2023-01-20

Ålen är rödlistad, akut hotad och sedan 2007 har ålfiske varit förbjudet för fritidsfiskare.

Trots det har statsminister Ulf Kristerssons närmaste man – statssekreterare PM Nilsson – gång på gång berättat om sitt brottsliga ålfiske i sociala medier genom åren.

När han togs på bar gärning ljög han två gånger – först för Havs- och vattenmyndigheten, sedan polisen.

Ålfisket är hårt reglerat i Sverige och sedan 2007 har ett totalförbud gällt för fritidsfiskare utan särskilt tillstånd.

Det har inte hindrat Ulf Kristerssons högra hand, statssekreteraren PM Nilsson att återkommande berätta om sitt ålfiske på sociala medier.

I ett inlägg på sin blogg 2008 skrev PM Nilsson om sitt ålfiske i havet utanför Karlskrona och problemet med att hitta bete.

PM Nilsson.

”Avlägset EU-förbud”

”Våra långrevar till nattens ålfiske kräver minst 300 räkor och vi har inte mer än 60. Mask? Kan vara ok, men det är nog 25 år sedan jag grävde 300 mask i komposten och det var drygt då”, skrev PM Nilsson.

Han fortsatte:

”Bror nummer fyra har fått bra med piggvar och gäddorna trillar in med jämna mellanrum, men ål är ju roligare än det mesta och folk längre in i viken har fått riktigt bra nu, och stora fina rökålar.”

I kommentarsfältet till bloggen kommenterade flera personer att ålfiske hade blivit olagligt, på vilket PM Nilsson svarade:

”Om man alltid har fiskat ål, vilket man har i Karlskrona skärgård, alltid har lagt krok, ryssjor och ljustrat dem med lampa på nätterna, då är ålfiske en självklar del av livet självt, som att meta aborre ungefär.”

Han menade senare att att ”ett avlägset EU-förbud” inte hindrade fritidsfisket som ska ha bedrivits i ”mycket liten omfattning, knappt synbart, till stor glädje för utövarna”, men tillade att ”jag tycker man ska respektera det där förbudet tills vidare”.

”Du är kriminell”

Men av hans sociala medier att döma gjorde inte PM Nilsson det.

”Firar nationaldagen med inkokt egen fångad ål och potatis!”, skrev han på Facebook 2014.

”Egen fångad ål?? Nu är du kriminell PM”, skrev en vän tillbaka.

Vid flera andra tillfällen har PM Nilsson skrivit om ål på sociala medier och som politisk redaktör på Dagens industri skrev han en ledare om ålfiske där han efterfrågade en uppluckring av den stränga fiskelagen.

”Att släppa ålljuset fritt under sommarmånaderna och tillåta två par ryssjor skulle inte påverka ålbeståndet alls men öka livskvaliteten för de som bor längs kusten. Det är också ett värde och bör vara eftersträvansvärt”, skrev han.

Forskare menar däremot att ålen är kritiskt hotad, och att tjuvfisket står för lika stor del som det legala fisket av ål i Sverige.

PM Nilssons uttalanden har väckt stark kritik.

– Det är så otroligt dumt. Jag kan inte se det som något annat än en egoistisk omdömeslöshet, säger Patrik Svensson, författare till den hyllade boken ”Ålevangeliet”, till SVT.

Ålarna som PM Nilsson fiskade upp.

Han fortsätter:

– När han ger sig ut och tjuvfiskar ål så avslöjar han sig själv som inte bara en omdömeslös och kriminell person utan också som en person som faktiskt inte bryr sig. Han orkar inte respektera allt det arbete som görs för att försöka bevara en biologisk mångfald och förhindra massutrotningen.

PM Nilsson värvades i oktober till en topptjänst i regeringskansliet, som statssekreterare direkt underställd statsministern med ansvar för politisk planering och strategiarbete.

Aftonbladet har utan framgång sökt PM Nilsson såväl som statsminister Ulf Kristersson för en kommentar.

PM Nilsson på sin båt.