Khai, 15, dödad av vithaj: ”Kommer vara mycket saknad”

Publicerad 2023-12-29

15-åriga surfaren Khai Cowley har dödats av en vithaj i södra Australien.

Det är den tredje dödliga attacken i området bara i år.

– Det är uppseendeväckande och är oroande, säger Sydaustraliens premiärminister Peter Malinauskas.

Polisen, räddningstjänst och ambulans larmades vid 13.30 på torsdagen om en hajattack i nationalparken Dhilba Guuranda-Innes på Yorkhalvön.

Senare under eftermiddagen hittades 15-årige Khai Cowley död. Han hade under dagen surfat vid Ethel-stranden på Yorke-halvön, väster om Adelaide, rapporterar The Guardian.

Khai hade varit medlem i MicroGroms Junior Boardriders sedan 2016.

”Khai var mycket engagerad i vår surfgemenskap, hade en stor passion för surfing som härrörde från en familj med djupa surfrötter i SA. Han var en glad, snäll och respektfull pojke, mycket älskad av sina surfande kamrater och han kommer att vara mycket saknad i vår förening och på vattnet”, skriver Surfing Southaustralia i ett inlägg på Instagram.

Attacken är den tredje dödliga i Sydaustralien i år.

Sydaustraliens premiärminister Peter Malinauskas säger till Channel 9 att han beklagar det som hänt och att hans tankar går till Khai och hans familj.

– Jag kan inte tänka mig något mer hemskt, särskilt vid den här tiden på året.

Myndigheterna ska nu se över hur man ska kunna förhindra fler hajattacker.

– Vi har haft elva dödliga hajattacker i södra Australien sedan år 2000, så det faktum att det varit tre över denna sommar är uppseendeväckande och det är oroande, säger han.

 15-åriga Khai Cowley dödades av en vithaj.

Skolklasser förbjuds gå till stranden

I maj dödades läraren Simon Baccanello, 46, när han surfade vid Walkers Rock Beach väster om Adelaide. I oktober attackerades Tod Gendle, 55, när han surfade vid Granites Beach. Ingen av deras kroppar har hittats.

Under hösten har dessutom två kvinnor blivit bitna av hajar i delstaten.

64-åriga Pamela Cook skadades allvarligt när hon blev biten i benen och en 32-årig kvinna blev biten i huvudet av en haj vid Port Noarlunga-stranden och skadades allvarligt. Tre skolklasser befann sig på stranden och efter det förbjöds skolresor till stränder i delstaten.

Andrew Fox, en forskare vid Rodney Fox Shark Museum, säger till ABC att klustret av hajattacker är ovanligt jämfört med tidigare och att de annars brukar inträffa i västra och östra Australien.

Det var här, vid Ethel Beach i södra Australien som hajattacken inträffade.

Teorin: Attackerar i smutsigt vatten

Vad som orsakat torsdagens attack är oklart, men det dåliga vädret och mörka förhållanden kan ha ökat hajarnas aktivitet.

– Då är de mer motiverade. Större svall och smutsigare vatten. Allt som ökar deras chanser för att attackera sitt byte i bakhåll, säger han.

Professor Charlie Huveneers, hajexpert på Flinders University, säger att hajattacker har ökat globalt de fyra senaste decennierna, men att de fortfarande är ovanliga.

En ökad befolkning, försämrad vattenkvalitet, klimatförändringar är några av de orsaker som kan vara bidragande.

Enligt Huveneers skulle inhägnade badområden, flygövervakning, elektronisk avskräckande utrustning och våtdräkter som bättre tål hajbett kunna stävja fler attacker.

Premiärminister Malinauskas säger att regeringen utreder vad man kan göra åt saken, men att det är svårt i praktiken.

– Vi har en kustlinje som motsvarar hela New South Wales och Victoria tillsammans. Det är omöjligt att lägga nät över hela det området, säger han.

Följ ämnen i artikeln