Säpo utreder tidigare anställda inom Försvarsmakten

Publicerad 2023-02-16

Männen misstänks för olovlig kårverksamhet, rapporterar SvD.

Säpo har gripit två personer som tidigare arbetat för Försvarsmakten.

Männen misstänks för olovlig kårverksamhet, enligt Svenska Dagbladet.

– Det är ett ovanligt fall som riktar sig mot statsskicket, det är allvarligt, säger åklagaren Henrik Olin till Aftonbladet.

Enligt SvD ska de gripna ha vapentränat poliser och militärer i en privat skytteförening.

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar Försvarsmakten gripandena:

”Olovlig kårverksamhet är ett mycket ovanligt men allvarligt brott. Gripandet är ett resultat av ett mycket bra samarbete mellan Must och säkerhetspolisen, skriver Försvarsmakten och fortsätter:

”Individerna har varit verksamma inom Försvarsmakten för länge sedan. En av dem fick sluta för 14 år sedan och den andra för 12 år sedan. Eftersom det handlar om enskilda individer kan jag inte gå in på detaljer kring varför de slutade men generellt sett är det så att alla som ska delta i säkerhetskänslig verksamhet måste klara en säkerhetsprövning. Bara personer som är lojala, pålitliga och inte har för stora sårbarheter har en plats i Försvarsmakten”.

Olovlig kårverksamhet ses som ett potentiellt hot mot landets inre säkerhet.

”Inget överhängande attentatshot”

Brottsrubriceringen kan till exempel användas om någon upprättar en privat polisstyrka eller paramilitär grupp på svenskt territorium.

– Det är ett ovanligt fall och det är en brottsmisstanke som i någon mening ytterst riktar sig mot statsskicket. På det sättet är det allvarligt, säger åklagaren Henrik Olin till Aftonbladet.

Han säger dock att det funnits något förestående hot mot nationen.

– Det är inget överhängande attentatshot. Alla brott i det här kapitlet är riktade mot statsskicket och olovlig kårverksamhet är ett brott som är ett av de mindre allvarliga i det kapitlet.

Följ ämnen i artikeln