Nekar till mordförsök efter Emporiaskjutning

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2023-08-08

Rättegången mot den misstänkte 16-åringen inleds i Malmö.

Den 16-åring som åtalats efter skjutningen på köpcentret Emporia i Malmö erkänner mordet på en 31-årig gängledare, men nekar till mordförsök mot tre personer – bland annat den kvinna som blev skjuten i ryggen.

Klädd i svart jacka med huvan uppfälld tittar 16-åringen rakt framför sig och vrider sig fram och tillbaka på stolen, när rättegången inleds i Malmö tingsrätts säkerhetssal.

På åhörarplats finns en handfull journalister – men eftersom rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar förutom den inledande knappa halvtimmen är pressuppbådet inte massivt.

Åklagare Michelle Stein åtalar tonårspojken för mord, mordförsök och framkallande av fara för annan. Hon framhåller att han visat stor hänsynslöshet och likgiltighet för utomstående personers liv och hälsa.

Erkänner mord

– Han erkänner gärningen och medger ansvar för mord, säger försvarsadvokat Johan Fernvall om mordåtalet.

När det gäller kvinnan som sköts i ryggen erkänner han vållande till kroppsskada och rörande kvinnans pojkvän och son erkänner han framkallande av fara för annan.

Pojken är åtalad för att ha utsatt ytterligare åtta personer för fara genom att ha skjutit i riktning mot dem när han försökte träffa 31-åringen. I den delen erkänner han att två av de åtta utsatts för framkallande av fara för annan.

Mer än 1,5 miljoner

Totalt krävs 16-åringen på mer än 1,5 miljoner kronor i skadestånd. Dödsboet och den 31-årige mannens efterlevande kräver totalt 454 000 kronor, de tre personer som åklagaren anser utsatts för mordförsök kräver tillsammans 650 000 kronor och de åtta som enligt åklagaren utsattes för framkallande av fara för annan kräver 60 000 kronor var.

Rättegången väntas pågå under sex dagar fram till och med den 22 augusti, men det ska ske bakom stängda dörrar, har Malmö tingsrätt beslutat.

Domare Lennart Strinäs hänvisar till att en förundersökning fortfarande pågår mot sju andra personer som är misstänkta för delaktighet i mordet. Det innebär att uppgifter som omfattas av förundersökningssekretess kommer att avhandlas under rättegången.

Dessutom hänvisar han till de speciella regler som gäller unga lagöverträdare.

– Man får hålla stängda dörrar om målet är av mycket stort allmänintresse och det är ju målet, säger Lennart Strinäs.

Följ ämnen i artikeln