En gripen för skjutning i Turkiet – svensk man dog

Publicerad 2024-03-30

En svensk man dog och en skadades i kaféskjutningen i Turkiet.

Nu har en man gripits.

Turkisk polis jagar nu ytterligare två svenskar som misstänks vara inblandade – båda nära allierade med Rawa Majid, enligt Aftonbladets uppgifter.

På kvällen den 17 mars inträffade en skjutning på ett kafé i Istanbul. Enligt turkiska medier hade ett bråk mellan två grupper uppstått utanför kaféet. Detta urartade sedan skottlossning där två personer träffades.

En av männen dog, och en skadades i benet.

Händelsen fångades på övervakningsfilm. Det visade sig sedan att offren var två män som stod nära gängtoppen Ismail Abdo – en 29-årig man och en 32-årig man.

Turkisk polis fattade snabbt misstankar om att skjutningen var kopplad till den interna konflikten inom Foxtrotnätverket, enligt turkiska medier.

Men trots att dådet skedde på en öppen plats med många vittnen lyckades gärningsmännen inledningsvis undkomma.

En gärningsman gripen

Polisen misstänkte tidigt att det rörde sig om tre misstänkta gärningspersoner – däribland två svenska bröder, med nära koppling till Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid.

Bröderna ska ha bett en släkting skjutsa dem till den turkiska staden Bodrum efter dådet. Därefter ska en av de tre gärningsmännen ha återvänt till Istanbul och då ha tillfångatagits. Enligt turkiska medier ska polisen ha haft span på mannen en tid och de stoppade honom så snart han återvände till Istanbul i slutet av veckan.

Mannen själv uppger att han träffat de två bröderna i Bodrum, men att han inte känner till orsaken till dådet på kaféet.

Skottlossningen vid kaféet.

Kopplade till Maynätverket

De två misstänkta bröderna är kända av polisen sedan tidigare. Förutom att de står nära Rawa Majid bedömer polisen att båda är kopplade till Maynätverket, enligt Aftonbladets uppgifter.

Ismail Abdo.

När konflikten mellan Rawa Majid och Ismail Abdo uppstod i somras tvingades personer att välja sida. Zeronätverket, som hade varit lojalt med Foxtrot, valde Ismail Abdos sida, enligt Aftonbladets uppgifter.

29-åringen som mördades utanför kaféet i Turkiet har tidigare pekats ut av polis som en högt uppsatt person inom Zeronätverket.

Delar av Maynätverket, som de misstänkta bröderna ingår i, tros i sin tur ha valt Rawa Majids sida i konflikten.

Varnar för hämnddåd

Polisen har varnat för hämnddåd efter dödsskjutningen – både i Sverige och i Turkiet, där många av nätverksindividerna befinner sig. Kort efter att skjutningen inträffade ska polisen också ha sett hur flera medlemmar från Zeronätverket – nätverket som den mördade mannen ingick i – bokade en resa från Sverige till Turkiet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt uppgifter misstänks det ha ett samband med dådet.

Följ ämnen i artikeln